DİYARBAKIR - Çınar'da böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize girip kanlarını temizleme ihtiyacını hisseden hastalar, haftanın belirli günlerinde Diyarbakır'a gitmek zorunda kalıyor.


Çınarlı hastalar, diyaliz girmek için Çınar'dan Diyarbakır'a gidip gelmeleri hasta ve hasta yakınları için hem maddi hem de manevi sıkıntılara sebebiyet veriyor.


Hasta ve hasta yakınları, Çınar Devlet Hastanesi bünyesinde açılacak diyaliz ünitesinin çektikleri sıkıntıları bir nebze de olsa rahatlatacağını belirtiyorlar.


Her iki böbreği iflas eden Hüsnügül Sayar, hastalığından dolayı iki günde bir Diyarbakır'a kendi gidip-geldiğini, Diyarbakır içinde servisin kendilerini hastaneye götürüp-getirdiğini, fakat hastalığının ilerlemesinden dolayı haftanın 5 günü gidip-gelmesi gerektiğini, kalan günlerde servis olmadığından dolayı özel araç kiralama mecburiyetin de kaldığını belirtti. Maddi imkânlarının kısıtlı olduğunu belirten Hüsnügül Sayar, hastalık bir yana üstüne bir de maddi sıkıntılar çektiklerini, çocuklarının imkânlarının olmamasından dolayı hasta hali ile Diyarbakır'a tek başına gidip-geldiğini ifade etti.


Aynı sıkıntıları yaşayan Faruk Yiğit, böbrek yetmezliğinden dolayı üç çocuğunu kaybetmiş, üç çocuğu da hala aynı sıkıntıları çekiyor. Yaklaşık 12 senedir bu sıkıntıları yaşadığın belirten Faruk Yiğit, maddi-manevi olarak büyük sıkıntılar çektiğini ifade etti. Çınar'da diyaliz ünitesinin açılması için büyük çabalar gösterdiğini fakat yine de netice alamadığını belirtti.


Hastalıktan dolayı manevi olarak sıkıntı çektiklerini belirten Yiğit, en azından Çınar Devlet Hastanesi bünyesinde açılacak bir diyaliz ünitesinin sıkıntılarının azalmasına sebep olacağını belirtti. Çoğu zaman Diyarbakır'a tedavi olmaya gidecek yol parası bulmadıklarını belirten Faruk Yiğit, ne yapacağını şaşırdığını ifade etti.


Yetkililere sitem eden hastalar, Çınar ve köylerin de birçok diyaliz hastasının bu sıkıntıları çektiğini ifade ederek, daha fazla mağduriyet yaşamamaları için gerekli adımların atılmasını istediler. (Vedat Aydın - İLKHA)