ŞIRNAK - Silopi Devlet Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Hasan Kerem Alptekin, Ramazan ayında artan klima kullanımı hakkında vatandaşları bilgilendirerek uyarılarda bulundu.

 

Doktor Hasan Kerem Alptekin aşırı soğuk çalışan klimaların kulak seviyesindeki etkileri sonucu yüzdeki sinirlerin etkilenmesiyle yüz felcinin oluşabileceğini söyledi.

 

Ramazan ayının başlaması ve hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi nedeniyle klima kullanımında büyük artış kaydettiğini belirten Doktor Alptekin, buna bağlı olarak çeşitli kas spazmları gelişebileceğini ifade etti.

 

Doktor Hasan Kerem Alptekin, "Bu spazmlar özellikle sıcak havadan terleyerek içeri giren kişilerin doğrudan klimayla teması sonrası oluşur. Bu klimayla temasta klimanın en soğuk değerlerde olması da etkili olmaktadır. Bu nedenle klima sıcaklık seviyelerinin oda sıcaklığı seviyesinde tutulması ve kişinin üzerine doğrudan değil de havayı dolaylı olarak soğutması önemlidir. Klimaya bağlı yaşanan kas tutulmaları en sık boyun, sırt, bel bölgelerinde izlenmektedir. Bu bölgelerdeki ağrılar boyun, bel fıtığı, skolyoz, fibromiyalji, ankilozan spondilit gibi hastalıklarla da karışabilir. Öncelikle bu şikayetlerle gelen hastalarda diğer hastalıklar tamamen dışlandıktan sonra miyalji dediğimiz kas tutulması tedavisi yapılabilir. Ayrıca aşırı soğuk çalışan klimaların kulak seviyesindeki etkileri sonucu yüzdeki sinirlerin etkilenmesiyle yüz felci de oluşabilir. Bu rahatsızlık da uzun sürede ve ciddi yoğun tedaviyle çözülebildiği için en doğru yol hastalığa sebep verecek durumlardan korunmaktır. Özellikle arabayla uzun yol yapan ve klimayı sürekli kullanan kişilerin de dikkat etmesi gerekir." diye konuştu.

 

Klima kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Klimalar hem aşırı kullanıma bağlı olarak hem de içlerinde barındırdıkları mikroorganizmalar yoluyla bizleri hasta edebiliyor. Bu zararlardan kaçınabilmek için klima kullanırken;

 

* Klimanın ayarını aniden en soğuk konuma getirmek yerine dereceli olarak düşürün. Böylelikle vücudun ısı değişikliğine adaptasyonu daha kolay olur.

 

* Klimanın ayarını 25-26 derecenin altına düşürmeyin.

 

* Klima açıkken uyumayın, odanızı serinletip gece yatmadan önce klimayı kapatın.

 

* Klimanın düzenli olarak bakım ve temizliğini yaptırın. (Muhammed Müldür - İLKHA)