BİTLİS - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bitlis Valiliği'ndeki toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kültüründe israfın haram olduğu, dini değerlerinde israfın yasaklandığı, men edildiği Türkiye'de yılık 1,5 milyar TL'lik ekmeğin israf edildiğini belirten Bakan Eker, "Kültüründe israfın haram olduğu, dini değerlerinde israfın yasaklandığı, men edildiği bir ülkede, bir topluluktayız. Bizim ülkemizde her sene 1,5 milyar Türk lirası yani eski parayla 1,5 katrilyon lira değerinde ekmek israf ediliyor. Bu kabul edilebilecek bir şey değildir. Bu parayla işte yüzlerce kilometre duble yol, yüzlerce hastane, yüzlerce okul, on binlerce öğrenciye burs sağlanabilir, yatırımlar yapılabilir" dedi.

 

Ekmek israfının önüne geçmek için herkesin gayret göstermesi gerektiğinin altını çizen Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Biraz dikkatle, biraz daha itina gösterirsek, biraz daha bilinçlenirsek, fırında ekmeği aldığımızda benim ne kadar ihtiyacım var? Ben ne kadarını tüketebilirim? diye bu şuurla alsak, eve getirdiğimizde muhafaza ederken, sofraya getirip keserken aynı şekilde dikkat etsek, fırıncılar aynı şekilde dikkat etse, bu israfın büyük ölçüde önüne geçmiş oluruz.
Önemli bir israf alanı fırınlar! Fırınların içerisinde oluyor maalesef. Fabrikalar, işyerleri, kamu kuruluşları, yemekhaneler bütün bunların hepsinde israf yapılıyor. Bu alanda bir kamuoyu bilinci oluşturuyoruz. Kampanya buna hizmet ediyor. Vatandaşlarımızın dikkatine bu bilgileri sunuyorum. Yılsonunda bakanlığımızın başlattığı kampanyanın ne kadar başarılı olduğunun muhasebesini yapacağız" şeklinde konuştu. (Şükrü Tontaş-İLKHA)