BİTLİS-Polis evinde gerçekleştirilen toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in yanı sıra Bitlis milletvekilleri Vahit Kiler, Vedat Demiröz, Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, Tarım İl Müdürü Bülent Korkmaz, Emniyet Müdürü Sadettin Akgüç, ziraat odaları, sivil toplum kuruluşları, çiftçiler ve kurum amirleri katıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Eker, son on yıl içerisinde Tarımsal ve Hayvansal alana yapılan yatırımları ve üretim artışlarını sayısal rakamlarla açıkladı. Eker, konuşmasında şunları söyledi: "Tarımla uğraşan üretim yapan, hayvancılıkla uğraşan üretim yapan tedarik eden ve bu faaliyetin bir aşamasında yer alan herkesi bu sektörün bu çalışmanın paydaşı gibi görüyoruz.

İl Tarım Müdürlüğünün yaptığı toplantı neticesinde bu sektörde çiftçimizden bizlere 47 öneri dile getirildi. Bu öneriler kısa vadede yapılacak olanı, uzun vadede yapılacak olanı ve hiç yapılmayacak olanı vardır. Bunlar üzerinde çalışmalar yapacağız. Bitlis ilimizde yaklaşık 8 bin 400 çiftçi kayıt sisteminde bulunmaktadır. Bu çiftçilerimize kredi ve hibe desteği sağlamışıdır. Bu destekle gördük ki, Bitlis ilinde gerek tarımsal alanda gerekse de hayvansal alanda üretim önceki yılları katlayarak artmıştır.

Endüstri bitkileri alanında ki artışa bakılırsa bunun nereden nereye geldiği görülecektir. Son 10 yılda üretilen 56 bin ton patates, 80 bin tona, 72 bin ton şeker pancarı, 142 bin tona, domates hakeza öyle bu süreçleri bilirsek daha sonraki süreçlerde nelerin yapılabileceğini daha iyi biliriz."

Hayvancılık alanındaki artış ve hayvan yetiştiricilerine verilen desteği açıklayan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: " Bitlis ilinde son 10 yıl içerisinde hayvan besiciliğinde büyük bir artış yaşanmaktadır. Bakanlık olarak da bugüne kadar hayvan besiciliği için Bitlis'e yapılmayan yatırımları yaptık ve çiftçilerimizi destekledik. Bu büyümeler sığırda 4 kat, koyunlarda yüzde 24'lük artış yaşandı.

Bunun yanında Bitlisli çiftçimiz 2002 yılında sadece 297 bin hayvancılık desteği almış2012 yılında ise bunu 30 milyona çıkarmışız. 2002 yılında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinde 400 bin liranın altında kredi alırken 2012 yılında bunu 25 milyon liraya çıkardık. Biz diyoruz ki gelin 600 bin liralık bir işletme açın biz size yüzde 50 hibe verelim. Karınıza ortak olmuyoruz. Açacağınız işletmenin yarısını biz size hibe ediyoruz. Sonradan bu parayı da almıyoruz" şeklinde konuştu.(Şükrü Tontaş-İLKHA)