DİYARBAKIR- Mısır cuntasının darbe karşıtlarına Rabiatül Adeviyye Meydanı`nda yaptığı kanlı müdahalede 200`e yakın darbe karşıtı ve Mursi yanlısının katledilmesinden dolayı `Mısırla Dayanışma İnisiyatifi``nin düzenleyeceği oturma eylemlerinin ikinci günü de gerçekleşti. İkinci gün eyleminde küfür milletinin tek millet olduğu, İhvan Hareketi`ne karşı yapılan bu darbeyi bu katliamı İslam`a yapılmış bir darbe bir saldırı olarak belirtildi.
 
"Diyarbakır Mısır`la Dayanışma İnisiyatifi" Mısır`daki cuntaya karşı direnen Müslüman Kardeşler`e destek eylemine ikinci gününde Diyarbakır Şeyh Sait Meydanı`nda kadın, erkek çocuk, genç binlerce kişinin katılımıyla devam edildi.
 
3 gün süreyle Şeyh Sait Meydanı`nda önceki akşam başlayan birinci gün eyleminin ardından ikinci gün eylemi de yapıldı. İkinci gün eyleminde Mısır`daki Müslümanların yalnız olmadığının altı çizildi.
Teravih namazından sonra binlerce Diyarbakırlı Müslüman, batı destekli cunta tarafından katledilen Mısırlı Müslüman için gıyabi cenaze namazı kılarak, başta Mısır olmak üzere tüm Müslümanlara, mazlum ve mustazaflara dua etti.
 
`Sahabe fedakarlığı Mısır`da devam ediyor`
Program okunan Kur`an-ı Kerim ve Kürtçe meali ile devam etti. Okunan Kur`an-ı Kerim tilavetinden sonra Doğru Haber Gazetesi yazarlarından Fikret Gültekin bir konuşma yaptı. Gültekin konuşmasında, asrısaadet döneminde sahabenin İslam davası için gösterdiği fedakârlıklardan örnekler vererek bu fedakârlığın bugün aynısının Mısır direnişi ile devam ettiğine vurgu yaptı.
 
`Şeyh Said ve Mısıra selam`
`Seyyid Kutup El Benna, Selam Olsun İhvan`a` sloganları eşliğinde konuşmasına devam eden Gültekin daha sonra, " Kardeşlerim işte bizler de şu anda Şeyh Said efendinin muhterem kabrinin karşısında bulunmaktayız. Şeyh. Said`imize selam olsun. Rabiatul adeviyye meydanında bir aydan beridir darbeye karşı canıyla, malıyla, evladıyla, bütün varıyla yoğuyla mücadele veren o mümin kardeşlerimize buradan, Amed`den, şu mekândan selam gönderiyoruz" dedi.
 
`Bizde nefislerimize darbe yapalım`
Ümitvar olduklarının altını çizen Gültekin daha sonra, "Bizler Amerika`sına karşı, İsrail`ine karşı, cuntasına karşı ümit varız. Ama bu ümidimizi korumak ve güçlendirmek adına gelin kardeşler, gelin hep beraber biz de bir darbe yapalım. Nefislerimize bir darbe yapalım, dünyamıza bir darbe yapalım. Duygularımıza bir darbe yapalım. Allah`a engel olanlara karşı bir darbe yapalım. Allah`ı dost değil, Allah`a düşmanlık edenleri biz de düşmanımız bilerek bir darbe yapalım. Ve bu darbemizi ömrümüzün sonuna kadar canımızı, malımızı verinceye kadar devam ettirelim. Bizlerin hepimizin yapacağı en öncelikli mesele bu olsun" ifadelerine yer verdi.
 
`Mısır meydanlarında tarih yazılıyor`
Mısır`daki meydanlarda tarih yazıldığını hatırlatan Gültekin, Mısır meydanlarının fedakârlık örnekleri üzerinde durdu. Mısır`daki gelişmelerin Müslümanlara bir şeyler anlatması gerektiğini vurgulayan Gültekin, bir an önce birlik ve beraberliğin zorunluluğu üzerinde durarak, konuşmasını bitirdi.
 
`İhvan` yapılan bu darbe tüm Müslümanlara yapılmış`
Gültekin`den sonra kürsüde bir konuşma gerçekleştiren Nureddin Yargıcı ise, 85 yıllık bir birikime ve tecrübeye sahip olan İhvan geleneğine vurgu yaparak, tüm siyasi yasaklamalara rağmen İslam coğrafyasının birçok diyarını etkileyen İhvan Hareketi`ne karşı yapılan bu darbeyi ve bu katliamı İslam`a ve Müslümanlara yapılmış bir darbe bir saldırı olarak nitelendirdi.
 
`Mursi, Müslümanların ve İslami kimliğe sahip çıkan tüm insanların onurudur`
Mısır halkının bu işi bırakmayacağını ve sonuna kadar götüreceğini belirten Yargıcı, " Müslüman Kardeşler yapılan bu hile ve tuzaklara karşı daha evvel nasıl direndiyse yine aynı cesaret ve azimle direnecektir. Mısır`ın onurlu insanları darbe sevdalısı bu zihniyeti ülkelerinden def edecektir. Muhammed Mursi, Müslümanların ve İslami kimliğe sahip çıkan tüm insanların onurudur ve onuru olmaya devam edecektir. Şehit sayısının her geçen dakika arttığı Mısır`da, darbe ile iş başına gelen cunta şefi Sisi`nin ve gayrı-meşru cumhurbaşkanının acilen istifa etmelerini ve yargılanmalarını, yaralıların tedavilerinin yapılmasını ve diğer İslam ülkelerine nakillerini istiyoruz" dedi.
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül kınandı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün darbe ile başa gelen Cumhurbaşkanı Mansur`u arayıp kutlamasını da kınadıklarını söyleyen Yargıcı konuşmasının devamında, "Mısır`da zilleti değil onuru seçerek günlerdir Adeviyye`de direnen kardeşlerimizin, Mısır Halkının, tek meşru Cumhurbaşkanı vardır o da Muhammed Mursi`dir" ifadelerini kaydetti.
 
Yargıcı`nın ardında, darbeye karşı direnişin sürdüğü Adeviyye meydanına canlı telefon bağlantısı gerçekleştirildi. Hürriyet ve Adalet yetkilisi Cemal Hassan ile görüşüldü. Canlı telefon bağlantısında Hassan, Şeyh Sait Meydanı`nı dolduran kitleden dolayı çok memnun olduklarını ve cesaret bulduklarını söyledi. Hassan, "Biz barışçıl gösteriler yapıyoruz Onlar bize kurşun yağdırıyor. Şunu herkes bilsin ki, asla yılmayacağız. Adalet yerini bulana kadar meydanları terk etmeyeceğiz" dedi.
Programda sık sık Amerika, İsrail ve cuntacı Sis atılan sloganlarla lanetlenerek, direnişe selam gönderildi.
Program Ömer Çelik hocanın okuduğu dua ile sona erdi.
Eylemin 3. Günü bugün ise Şeyh Sait Meydanı`ndan İstasyon meydanına meşaleli yürüyüş gerçekleşecek. (Hüseyin Yalçın / Emrullah Araz / Fikret Kavgalı-İLKHA)