Mısır`daki katliam Türkiye`yi de ayağa kaldırdı. Ordunun, darbeyi protesto edenlere ateş açarak 200 kişinin katleden Mısır`a Türkiye`den ilk yaptırım geldi.

Başbakan Tayyip Erdoğan`ın geçen yıl yaptığı Mısır ziyaretinde imzalanan 27 anlaşmadan bazıları askıya alındı. Askıya alınan anlaşmalar arasında ulaşım, eğitim ve sağlık alanlarında kritik işbirliği öngören protokoller de bulunuyor. Türkiye`nin ürettiği insansız hava aracı ANKA`nın satışı da şimdilik donduruldu. Türkiye ile Mısır arasında İskenderun ve Port-Said hattından gerçekleştirilen deniz seferlerine de son verildi. Başbakan Erdoğan TÜMSİAD`ın düzenlediği iftarda yaptığı konuşmada Mısır`da yaşananlara sessiz kalmayacaklarını açıklamıştı.

Batı`nın Mısır`da olanlara sessiz kalmasını da eleştiren Erdoğan "Bu katliama sessiz kalan, bu vahşetin ortağıdır. Biz bu vahşetin ortağı olamayacağız. Biz Türkiye`yiz, haksızlık karşısında eğilmeyiz. Haksızlık karşısında eğilip, dilsiz şeytanlardan olmayacağız. Herkes sussa bile biz susmayacağız. Mısır`da demokrasi, milli irade katledilmiştir. Bunu bütün dünyaya duyuracağız" demişti. Türkiye`nin milli imkânlarla ürettiği insansız hava aracının ilk yabancı müşterisi de Mısır olmuştu.

Dünyanın en gelişmiş hava araçlarından biri olan ANKA`dan Mısır 10 adet almak istiyordu. Önceki gün gerçekleşen katliamın ardından Türkiye, ANKA satışını da askıya aldı. İki ülke arasında yapılacak askeri tatbikatlar da donduruldu. 4 Temmuz`da Saraybosna`dan Kahire Büyükelçiliği`ne atanan Büyükelçi Ahmet Yıldız`ın da henüz Mısır`a gitmediği öğrenildi.
Kaynak: sabah