ŞIRNAK - Sosyal paylaşım sitelerimden organize olan yaklaşık 200 kişi ilçede faaliyette olan 2 termik santralinin çevreye zarar verdiğini öne sürerek basın açıklaması düzenledi. Grup, Silopi'deki santrallerin kapatılmasını bu olmayacaksa ilçeye bedava elektrik verilmesini istedi.

Yoğun önlemler altında yapılan açıklamayı grup adına Serdar Kayaalp yaptı. Kurulan Termik santrallerin yaşamın her alanını tehdit ettiğini belirten Kayaalp, "Bugün burada toplanmamızın asıl amacı Silopi'nin dört bir yanında kurulan termik santrallerin çevreye verdiği zararları dile getirmek ve bir diğer önemli neden ise son zamanlarda halkın üzerine kaçak elektrik kullanımı konusunda baskı uygulayan bir ekibin ortaya çıkmasıdır. Şunu önemle belirtmek gerekiyor ki Silopi halkı kaçak elektrik kullanmıyor, zaten bu elektriği kullanmak halkın en doğal hakkıdır. Kullanılan elektriğe verilen paranın hiçbir meşruluğu yoktur. Devlet bölgeye termik santraller kurarak elektriği halka bedava vermeyi meşrulaştırmıştır aslında. Bugün Türkiye'nin hiç bir bölgesinde termik santrallerin kurulmasına izin verilmiyor. Bizde bu duruma sessiz kalmayacağız, ya termik santraller kapatılacak, Silopi'nin elektriği sabit kurda duracak şekilde bir düzenleme olacak ya da elektrik halkımıza bedava dağıtılacaktır. Halkımız bu talepler karşısında kararlı bir tavır sergileyip gerekeni her türlü yapacaktır."dedi.

Elektrik kesintilerinin ve voltaj düşüklüğünün yaşamı çekilemez hale getirdiğini savunan Kayaalp, "Bu duruma seyirci kaldığımız, sesimizi çıkarmadığımız her an bizi daha karanlık yarınlara sürükleyecektir. Kamunun, ortak malıyken yabancılara peşkeş çekilerek özelleştirilmiş olan enerji sektörü, ülke güvenliğini, toplum sağlığını, sanayi ve tarımsal kalkınmayı da tehlikeye atmıştır. Bugün tarlalarını elektrik sayesinde sulayan birçok çiftçimizin motorları bu voltaj düşüklüğü yüzünden yanmıştır. Türkiye'de son bir yıldır yaşanan elektrik kesintileri ve voltaj düşüklüğü nedeniyle elektrikli ev aletlerinde, elektrikle çalışan motor ve pompa gibi alet ve makinelerde meydana gelen arıza, patlama ve yanmaların Silopi'nin ekonomisine verdiği zararın çok yüksek olduğu uzmanlar tarafından açıklanmıştır. TEDAŞ bugün sadece para toplamakla meşgul olup hatları ve trafoları yenilememekte, maliyet yaratacak hiçbir hizmet vermemektedir. Bu tutum, halkımıza bir hakarettir ve bizlerin tepkisini ölçmeye yönelik bir faaliyettir."

Yapılan açıklamanın ardından eylem alkış ve sloganlar eşliğinde sona erdi.(Muhammed Müldür - İLKHA)