BATMAN- Batman Özel Eğitim Uygulama Merkezi Müdürlüğü'nün Avrupa Birliği Bakanlığı Leonardo Da Vinci Hareketlilik Projeleri kapsamında kabul edilen "Engellilerin Mesleki Eğitimlerinin Avrupa Birliği Ülkelerindeki Uygulamalarının İncelenmesi" projesi ile Batman'daki engellilerin yaptığı projeler Avrupa'da incelendi.

 

İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Hayatboyu Öğrenme Programı (LLP) Leonardo da Vinci Hareketlilik projeleri ile ilgili 2012 Teklif Çağrısı döneminde 2 bin 261 proje teklifi başvurusu yapılmış, yapılan uygunluk kontrolleri sonucu 2 bin 57 proje değerlendirilmeye alınmış. Bağımsız dış uzmanlarca yapılan içerik değerlendirmeleri sonucu yeter puan alan 320 projenin desteklenmesi uygun bulunmuş olup projemizde desteklenen projeler arasında yer alındığı belirtildi.

 

Batman Özel Eğitim Uygulama Merkezi Müdürlüğü'nün Avrupa Birliği Bakanlığı Leonardo Da Vinci Hareketlilik Projeleri kapsamında kabul edilen "Engellilerin Mesleki Eğitimlerinin Avrupa Birliği Ülkelerindeki Uygulamalarının İncelenmesi" projesi ile Batman'dan İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Özel Eğitim Uygulama Merkezi, Rehberlik Araştırma Merkezi, Batman TPAO, Beşiri Halk Eğitim Merkezi, Kozluk İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü ile Malatya'dan Hacı Hüseyin Kölük Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, Yazıhan Abdurrahman Serttaş ÇPL ve Malatya Kadın Girişimciler Derneği gibi farklı kurumlardan katılımcıların bir araya gelerek projeyi yürüttükleri söylendi. Proje kapsamında ise 12 katılımcı Almanya'ya gitti.

 

Açıklamada 12 katılımcının, İspanya'da ve Almanya'da İş Eğitim Merkezi, Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve Mesleki Teknik Eğitim okullarında engellilerin mesleki eğitimlerine katılıp yerinde inceleme yaparak bilgi edindikleri belirtildi. Katılımcılar, engellilerin istihdam edildikleri kurum ve kuruluşları ziyaret ederek çalışma ortamlarını yakından gördüler.

 

Proje sahibi kurum Müdürü Veysi Aksoy, "Proje ile Avrupa'da engelli bireylerin mesleki ve teknik eğitim okullarındaki eğitimlerini yerinde incelediler. Ülkemizdeki uygulamalarla karşılaştırdıklarını iyi uygulama örneklerini yerinde görerek, bilgi alarak, deneyimlerini ülkemize transfer ederek uygulamaya başladılar. Mesleki ve teknik eğitim okullarımızda eğitim gören engelli bireylerin eğitim kalitesinin yükseltilmesine önemli katkı sunacak" dedi.

 

Proje ile katılımcılar mesleki bilgilerini geliştirmekle beraber, Avrupa'nın yaşantısını, kültürünü yakından tanıma fırsatı bularak Türkiye'yi Avrupalılara tanıtma imkânı buldular. Proje kapsamında edinilen bilgiler ve deneyimler, ilgili kuruluşlar ve sektörle yerel ortak kurumlar aracılığıyla paylaşılmakta ve yaygınlaştırma çalışmaları devam etmektedir. (M.Fatih Akgül-İLKHA)