AB Komisyonu sözcülerinden Peter Stano bir soru üzerine günlük basın toplantısında, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in 7 Nisan'daki, ülkesi ile Kosova arasında AB arabuluculuğunda varılan Ohri Anlaşması'nın tüm yükümlülüklerini uygulamayacağını ifade eden sözlerine yanıt verdi.

Anlaşmanın geçerli olduğunu ve ilerlediğini belirten Stano, "Kosova ve Sırbistan, anlaşmanın eki de dahil olmak üzere tüm hükümlerini derhal uygulamaya başlama konusunda anlaşmaya vardılar. Üzerinde anlaşmaya varılan şey buydu. Her iki taraf da siyasi taahhütte bulundu." dedi.

Stano, anlaşmanın ve ekinin hükümlerinin AB-Sırbistan üyelik müzakerelerinin 35. faslına dahil edileceğini vurgulayarak "Sırbistan'ın, eğer AB'ye katılım yolunda ilerleme kaydetmek istiyorsa, anlaşma ve ekinin hükümlerini uygulamak zorunda olduğu anlamına gelir. Yani bir anlaşma var, tüm hükümleri seçmeden uygulama taahhüdü var. Bu aynı zamanda her bir tarafın uluslararası itibarı ve güvenilirliği ile ilgili." değerlendirmesini yaptı.

"Aksi takdirde, Sırbistan'ın genel katılım süreci üzerinde çok olumsuz bir etkisi olacaktır." diyen Stano, anlaşmanın uygulanmamasının siyasi itibar açısından ve mali sonuçları olacağının altını çizdi.