Ramazan ayının son 10 gününe yaklaşıldığı bu günlerde yapılması gereken bazı ibadetlerin önemine vurgu yapan Diyanet-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Hadi Gündüz, dilimizi gıybetten, vücudumuzu haramdan muhafaza etmemiz gerektiğine dikkat çekti.

"İtikâf Kur'an ve sünnetle belirtilmiş olan bir ibadet biçimidir"

Peygamber Efendimizin (sav) itikâfa verdiği öneme değinen Gündüz, "İtikâf bir Müslüman'ın belirli bir vakit içerisinde 5 vakit namaz kılınabilen cami veya mescit gibi yerlerde ibadet amacıyla inzivaya çekilip Rabbine ibadet etmesidir. İtikâf Kur'an ve sünnetle belirtilmiş olan bir ibadet biçimidir. Özelikle peygamber efendimiz Ramazan'ın son 10 günü geldiğinde kendini ibadete verir, mescidi nebevinin bir bölümünde 10 gün boyunca ibadet ederdi. Hazreti Aişe Annemiz aynı şekilde itikâfı bize haber vermektedir. İtikâf müekket sünnetlerdendir itikâfın amacı Dünyayla ilişkisini kesmek, Rabbiyle bir arada bulunmak yalvarıp yakarmak, son bir yılın muhasebesini yapmak, işlediği günahlardan tövbe etmek ve istiğfarda bulunmak. İtikâfa girmeden önce itikâfta nasıl bir yol izleyeceğine dair bir program yapılması ve itikâfa gireceğimiz yerin özellikle üzerimizdeki elbiselerin temiz olmasına dikkat edilmesi gerekir." şeklinde konuştu.

İtikâf süresince yapılması gereken ibadetlere dikkat çeken Gündüz, "İtikâf zamanını olabildiğince uzun tutacağız özellikle Kadir gecesinin içerisinde bulunduğu Ramazan ayının son 10 gününe dikkat etmemiz gerekiyor. İtikâf da özellikle varsa kaza namazlarımızı kılmamız gerekiyor. Kaza namazlarımız yoksa nafile namazlarımıza ağırlık vereceğiz. Ramazan ayının Kur'an-ı Kerim ayı olduğu için çokça Kur'an okumamız gerekir. Kur'an ı sadece yüzeysel olarak değil içerisinde bulunan mesajları hem hayatımıza tatbik edeceğiz hem okuyacağız. Aynı şekilde zikir ve virtler konusunda kendimize bir program yapacağız bol, bol zikir çekeceğiz. İtikâf yaptığımız alanlarda özellikle dünyevi meşgalelerden uzak duracağız. Cep telefonu, bilgisayar, tablet ve televizyondan uzak duracağız." diye ekledi.

"Geceleri ibadetle geçirmemiz gerekmektedir"

Fıkıh ve siyer okuyup kendimizi geliştirmemiz gerektiğini vurgulayan Gündüz, "İtikâf sürecinde yapılacak en güzel amellerden birisi ilim ile ilgilenmek. Fıkıh ve Siyer konusunda okuyup kendimizi geliştireceğiz. Peygamber Efendimiz'in buyurduğu gibi özellikle son 10 günde gündüzleri istirahat etsek bile özellikle geceleri ibadetle geçirmemiz gerekmektedir. Bu günlerin anlam ve önemi üzerinden yeryüzünde zulüm gören tüm Müslümanlara dua edeceğiz. Filistin'de siyonist işgalci çeteler yine bu mübarek günlerde mescidi Aksa'ya baskınlar yaparak orayı işgal etti. Mescidi Aksa'mızın ve yeryüzündeki İslam beldelerinin küfrün elinden kurtulabilmeleri için bolca dua edeceğiz. Evlatlarımızın dinine mukassedatına sahip çıkabilmeleri için onlara dua edeceğiz. Hanımlarımızın ve kızlarımızın birer Sümeyye olabilmeleri için bol, bol dua edeceğiz ve onları öyle yetiştireceğiz." diye konuştu.

Yardıma ihtiyacı olan insanlara gereken yardımın yapılmasını ifade eden Gündüz, "Dilimizi gıybetten, vücudumuzu haramdan muhafaza edeceğiz. Fakir ve kimsesiz kalmış insanlara yardım edeceğiz. Son zamanlarda deprem ve sel felaketiyle mağdur olmuş insanların yardımına hep birlikte koşacağız. Rabbim yeryüzündeki mazlum ve mağdur tüm insanlarımıza yardım eylesin. Ramazan ayı yardımlaşma ve Kur'an ayı bu ayın kıymetini bilerek zekât ve fitrelerimizi ihtiyacı olan ailelerle en kısa sürede yetiştirelim. Rabbim bu mübarek ayın hürmetine tüm İslam coğrafyası üzerindeki zulmü kaldırsın. İslam ümmetine birlik beraberlik ve kardeşlik nasip eylesin. Allah yapacağımız itikâfı ve ibadetleri kabul eylesin." dedi. (İLKHA)