BMGK'da, "Arria formula" olarak bilinen ve ülkeler arasında uzlaşı olmadığı zaman resmi format dışında düzenlenen toplantı kapsamında Rusya, "Çocuklar ve Silahlı Çatışma: Ukrayna Krizinde Çocukların Çatışma Bölgesinden Tahliyesi" konusunu ele aldı.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia'nın başkanlığında yapılan toplantı, İngiltere'nin karşı çıkması nedeniyle resmi BM kanallarından canlı olarak yayınlanamadı. Rusya'nın BM Daimi Temsilciliğinin sosyal medya hesabından yayınlanan toplantıya bazı tartışmalı isimler video konferans yoluyla katılım sağladı.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Nebenzia, Batı'nın Rusya karşıtı savaş yürütmek için çocuklar konusunu gündemde tuttuğunu, çocukların zorla kaçırıldığına ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını savundu.

Çocukların özellikle Dontesk bölgesindeki çatışma alanından uzaklaştırılmak için geçici süreliğine Rusya'ya götürüldüğünü savunan Nebenzia, çocukların aileleriyle iletişiminin sürdüğünü ve çatışma sona erdikten sonra iade edileceklerini iddia etti.

Nebenzia, Batı ülkelerindeki bazı Ukraynalı ailelerin çocuklarının sosyal hizmetler tarafından zorla alıkonulduğunu belirterek, "Batı gerçekten çocuklara değer veriyorsa bu iki yüzlülüğe son vermeli" ifadelerini kullandı.