Yusuf, anlaşmayı imzalayan siyasi güçlerin, Birleşmiş Milletler (BM), Afrika Birliği (AfB) ve Doğu Afrika’daki Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinden (IGAD) oluşan üçlü mekanizmanın katılımıyla toplandığını açıkladı.
Toplantıda, nihai anlaşmaya varılmasıyla ilgili görüşmelerdeki ilerlemenin gözden geçirildiğini ifade eden Yusuf, güvenlik ve askeri reform, orduların birleştirilmesi ve modernizasyon aşamalarına ilişkin henüz üzerinde anlaşılamayan teknik konuların belirlendiğini belirtti.
Yusuf, kapsamlı görüşmelerin ardından askeri ve sivil tarafların oybirliğiyle, nihai anlaşmanın 6 Nisan'da imzalanması için kalan engellerin birkaç gün içinde aşılması amacıyla çabaların artırılmasına karar verildiğini kaydetti.
17 aydır süren siyasi krize çözüm çabaları
Siyasi süreç, ordu komutanı Abdulfettah el-Burhan'ın olağanüstü hal ilanıyla sivil yönetime el koyduğu 25 Ekim 2021'deki askeri darbeden bu yana süren yönetim krizini çözmeyi amaçlıyor.
5 Aralık 2022'de siyasi krizin sona erdirilmesi amacıyla askerle "çerçeve anlaşma"yı imzalayan sivil güçler, 8 Ocak'ta mevcut siyasi sürecin yeni geçiş dönemine zemin hazırlayacak ve tarafları nihai anlaşmaya götürecek son aşamasını başlatmıştı.
"Çerçeve anlaşma"nın öne çıkan hükümleri arasında iki yıl sürecek yeni geçiş döneminin başlaması, tamamen sivil hükümetin kurulması ve ordunun iktidardan uzaklaştırılması yer alıyor.