Uzun zamandır yağmayan yağışlar için büyük tedirginlik yaşayan çiftçiler, son günlerde yağan yağmurlarla adeta derin bir nefes aldı.

Çiftçiler, mart ayında yağan yağmurun sulama ihtiyacı duyan ekinler için faydalı olduğunu dile getirirken, yağan yağmurun, ekili buğday ve arpa gibi belli bir süre daha sulanması gereken ekinlere can suyu olduğuna dikkat çektiler.

Son yağmurların çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü ve yağışların hububat açısından oldukça faydalı olacağını ifade eden Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Koordinasyon Tarımsal Veriler Şube Müdürü ve Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Seven, yağışların belirli aralıklarla devam etmesinin hububat ekiminin veriminde etkili olacağına dikkat çekti.

"Rahatlıkla söyleyebilirim ki, şuan itibarı ile kuraklık riski bulunmamaktadır"

Şubat ayında yağışların az olmasından dolayı çitçilerde büyük bir tedirginlik olduğunu hatırlatan Seven, "Şükürler olsun ki mart ayında yağışların artmasından dolayı hububat ekim alanlarında herhangi bir problem yok. Şuanda Siirt'te yaygın yetiştiriciliğin yapıldığı Pınarca köyündeyiz. Burada mercimek, buğday ve arpanın yoğun olarak ekimi yapılmaktadır. Nisan ayında da bu yağışların devam etmesi gerekiyor. Nisan ayı yağışları, bölgemizde hububat ekiminin veriminde etkili olacaktır. Bunu çok rahatlıkla söyleyebilirim ki şuan itibarı ile kuraklık riski bulunmamaktadır." ifadelerini kullandı.

"Yağmurların yağması çiftçi ve üreticilerimizin yüzünü güldürdü"

2023 ekinlerine başladıklarında bu sene kuraklığın yüksek olacağı endişesinin taşıdıklarını ifade eden Pınarca köyü Muhtarı ve aynı zamanda Çiftçi Veysel Deli, "Mart ayına girmemizle birlikte yağmurların yağması çiftçi ve üreticilerimizin yüzünü güldürdü. Çiftçiler olarak Bu sene yaptığımız masrafların boşa gideceğine kanaat getirmiştik ama Allah'a şükürler olsun ki çok güzel yağmur yağdı, bu bizi çok mutlu etti. Umarım bu sene hayırlı bir hasat geçiririz." temennisinde bulundu.

Güneydoğu Anadolu bundan 1,5-2 ay önce olağanüstü kuraklığa girmişti

Ramazan ayıyla birlikte bereketli bir yağış başladığını dile getiren Deli, "Kuraklık olacak diye çok fazla endişe duyuyorduk. Güneydoğu Anadolu bundan 1,5-2 ay önce olağanüstü kuraklığa girmişti. Dereler, çeşmeler kurumuştu, su sıkıntımız çok büyüktü. Hububat ilaçlamasını yaparken dahi su bulamıyorduk. Ramazanın bereketiyle yağmurlar arttı, çiftçinin biraz yüzü güldü.

Geçen sene dönüm başına 500 kilogram almıştık bu sene inşallah 700-800'e çıkar

Hem hayvancılık hem de çiftçilikle uğraştığını ve kuraklık geçecek diye çok korktuklarını ifade eden Yasin Deli, "Allah'a şükürler olsun ki Mart ayında yağmur yağdı. Ekinler şuanda çok güzel olmuş, bu sene çok güzel bir verim alacağımıza inanıyorum. Çünkü görünen o. Geçen sene dönüm başına 500 kilogram almıştık ama bu sene inşallah 700-800 kilogram da çıkacağına inanıyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)