HABER MERKEZİ- Ağustos ayında başlayacak toplu sözleşme pazarlığının geçen yıl olduğu gibi bu yılda hezimet ve fiyasko ile sonuçlanmaması gerektiğini söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, "2014 Yılı İçin yüzde 15+15, 2015 Yılı İçin yüzde 12+12 ve 250 TL taban aylığı zammı istiyoruz. Milyonlarca memur, emeklisi, eş, çocukları ile dul ve yetimlerine bu yılda da hüsran ve hıyanet yaşatılmamalıdır. Bu nedenle Toplu sözleşme pazarlık masasına oturacak sendikacıları ciddiyete, emanete sahip çıkmaya ve onurlu olmaya, hükümet temsilcilerini ise izan ve insafa davet ediyorum" dedi.

 

'Memurun katlanacak takati kalmadı'
Geçen yılki toplu sözleşme sonuçlarının memurları hayal kırıklığına uğrattığını ve özellikle eğitim çalışanları ve öğretmenler açısından ise tam bir kayıp ve mağlubiyet ile neticelendiğini kaydeden DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Pazarlık masalarında on yıldır şok ve hezimet yaşayan memurları, emeklilerini ve ailelerinin tümünü toplu sözleşme pazarlık masasında temsil eden yetkili sendikaların yöneticilerini uyarıyorum. Emanete hıyanet etmemeyi, hükümet yetkilileri karşısında onurlu, ciddi ve dik durmayı, memurun hakkını adam gibi savunmayı, pazarlık masasından ne olursa olsun eli boş kalkmamayı, geçmiş yılların telafisini ve acısını çıkaracak sonuçlar almayı olmazsa olmaz bilsinler. Aksi takdirde memurların ne etkisiz, korkak, pısırık ve ideolojik sendikacılara ne de insafsız, gaddar ve acımasız hükümet yetkililerine tahammül edecek sabrı, katlanacak takati kalmamıştır" diye konuştu.

 

'Toplu sözleşme ikramiyesi istemiyoruz'
Sendika üyesi memurlara verilen 180 TL'lik toplu sözleşme ikramiyesinin kaldırılmasının Türkiye'nin sendikal yaşamına gerçekçilik, şeffaflık ve samimiyet kazandıracağını söyleyen DES Genel Başkanı Avcı, "Her geçen gün yozlaşan ve ideolojik kulvarlara savrulan ülkemiz sendikal yaşamını sulandıran ana nedenlerden birisi de 180 TL'lik toplu sözleşme ikramiyesidir. Biz DES olarak bu ikramiyenin kaldırılmasının memurlarımızın ve ülkemiz sendikacılığının hayrına olacağına inanıyoruz" ifadelerinde bulundu.

 

'Hükümet eğitim çalışanlarına borcunu ödesin'
Önceki yıl eğitim çalışanlarının ek ödeme mağduriyeti yaşadığını ve hükümetin eğitimcilere hor ve hakir davrandığını söyleyen Gürkan Avcı, "Eşit işe eşit ücret iddiasıyla hükümet tarafından çıkarılan 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname memurlar arasındaki ücret dengesizliğini daha da artırmış yalnızca bürokrat ve üst düzey yöneticilerin maaşını yükseltmiştir. Eğitim işkolu çalışanlarını kapsamayan kararname eğitim çalışanlarını ise adeta perişan ve sefil hale getirmiştir. Kamu çalışanları arasındaki ücret adaleti ve dengesini kurmak için bu toplu görüşmede öğretmenlere ve öğretim elemanlarına bin 125 TL, şef, memur ve hizmetlilere ise 975 TL ek ödeme verilmesini istiyoruz. Hükümet eğitim çalışanlarına dönük borç ve vebalini ancak bu makul miktarlardaki ek ödemeleri vererek kurtulabilir" dedi.

 

'Ek ders ücretleri ve eğitime hazırlık ödeneği artırılmalıdır'
Kapsamlı toplu sözleşme taleplerini hafta sonu açıklayacaklarını söyleyen DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Her yıl eğitim hizmet kolunda çalışanlara verilen öğretim yılına hazırlık ödeneğinin de bu yıl bir maaş tutarına çıkartılmasını ve tüm eğitim çalışanlarına verilmesini istiyoruz. Öte yandan ek ders ücretleri çok düşük bir seviyede kalmıştır. Mevcut ek ders ücretlerinin iki kat artırılarak, öğretmenlere nöbetlerinde ek ders ücreti verilmesini de istiyoruz. Bugün kamu çalışanları arasında nöbet hizmetine karşılık ücret almayan tek kesim öğretmenlerdir. Eğitimcilerin nöbet görevinin ücretlendirilmesi de toplu sözleşme taleplerimiz içerisinde en önemli hususlardan birisidir. Öğretmenlerin ek göstergelerinin 3 bin 600'e çıkarılması konusu olmazsa olmazlarımız arasında yer almaktadır. Öte yandan sendikamız tarafından çıkarılan 18. Milli Eğitim Şura kararı olan "Her 24 Kasım Öğretmenler Gününde tüm eğitimcilere bir maaş ikramiye verilmesi' maddesinin bu yıl hayata geçirilmesini istiyoruz" diyerek sözlerine son verdi. (Osman İçli-İLKHA)