Bismillahirrahmanirrahim
“Rabbinin yoluna, hikmetle, güzel öğütle çağır; onlarla güzel bir şekide tartış; doğrusu Rabbin, kendi yolundan sapanları daha iyi bilir. O doğru yolda olanlarıda en iyi bilir.” (Nahl Suresi)
Davet ve Tebliğ, Allah`a, Allah`ın peygamberine, Allahın kitabına, Allah`ın dinine yapılan bir çağrıdır. Davetçinin bu çağrı ile kazancı Allah`a karşı görevini yapmış olmanın huzur ve mutluluğu ile Allah`ın rızasına nail olma ümididir.
Davet mesleğinin zorluklarıda vardır. Davetçi yorgunluk duyabilir, sıkılabilir, ümitsizliğe kapılabilir. Ama bunların mükafatını Allah`tan sabırla beklemek yine davetçinin özelliklerindendir.
Davetçi öğrencinin bazı ilkeleri vardır;
1-Karşılık beklememek: Davetçi yaptığı görevin karşılığını kimseden beklemez. Sadece Allah rızası için yapar.
2-Hikmet ile davet etmek: Muhatapların durumlarını şartlarını göz önünde bulundurmak. Muhatap fikren hazır değilken ona görevler yağdırılırsa baştan kaybedilir.
3-Güzel öğütle davet etmek: Muhatabın kalbine girmenin ve onun iyiliğinden başka bir şey istemediğini ispatıdır güzel öğüt. Kaba ve azarlayıcı sözlerle yapılacak bir nasihatın hiç bir faydası yoktur. Bu nedenle davetçiler yumuşak, etkili, cazip ve tatlı olmalıdır.
4-Güzel bir şekilde tartışma: Bazen muhatap belli bir fikir ve ideolojik çevreye mensup olabilir. Tartışma esnasında düşüncesini değersiz görerek onu horlayarak, yaşayışını çirkin görerek onu ezmemelidir. Bundan dolayı davet esnasında konuşma ve tartışmada amacın üstün gelmek olmadığı hissettirilmelidir.
5-Müjdelemek nefret ettirmemek: Davetçi Allah`ın fazlından, sevabının büyüklüğünden , rahmetinden bahsederek muhatabı müjdelemelidir.
6-Kolaylaştırıcı olmak zorlaştırmamak: Davete icabet edenlere fazla yük yüklemeden onu alıştırmaktır.
Ve Ey Davetçi senin mesleğin peygamberlerin mesleğiydi onun için Allaha hamd et ve ciddi ol....
Selam ve dua ile..
Muhamed Ata Özbey / Van - Yaş: 16