Bedelli askerlik konusunda mağduriyet yaşayan çok sayıda gencin olduğuna dikkat çeken Ramanlı, bu taleplerin görülmesi gerektiğini belirtti.
Ramanlı, “Malum bedelli askerlik konusunda sıkıntı yaşayan çok sayıda gencimiz var. Hem bedellerin düşürülmesi hem cezaların silinmesi ve mümkünse kışlasız alternatif seçeneklerle bedelli askerlikten faydalanmak istiyorlar." dedi.
Fahri Kur'an kursu öğreticilerinin yıllardır kadro beklediklerini hatırlatan Ramanlı, şöyle devam etti:
"Fahri Kur’an kursu öğreticilerimiz var. Biliyorsunuz Diyanet’e bağlı Kur’an kurslarımızın mimarları olan Fahri Kur’an kursu öğreticilerinin uzun zamandır bekledikleri kadro ya da sözleşmeli statüsü talebi var. Bu talebin de bir an önce yerine getirilmesini talep ediyoruz. Biz geçmişten itibaren bu talepleri dile getiriyorduk ama bu vesileyle bir daha ifade etmek gerekiyor."
Fahri Kur’an kursu öğreticileri, iyileştirme değil, çalışma şartı aktif olma durumu aranmadan kadro istediklerini belirtiyor.
Ek ders karşılığı hizmet verdiklerine dikkat çeken Kur'an kursu öğreticileri, "Yılda 2 kez yaz ve kış dönemi olmak üzere KPSS, DHBT ve mülakata tabi tutuluyoruz. Birçok kurum taşeronuna kadro verdi, sahip çıktı. Sosyal hizmetlerde çalışan arkadaşlarımız, KPSS’iz 8 yıl çalışıp, kadro elde edebilmişler. Bizde ise KPSS, DHBT ve mülakat var. Bizler de bir şekilde istihdam edilebilirdik. Fakat yıllardır kadro bekliyoruz." diyerek taleplerinin karşılanmasını istiyor.
Her türlü belgeye haiz olduklarını, kış dönemi 9 ay görev yaptıklarını aktaran Kur'an kursu öğreticileri, bu 9 ayın sonunda kendilerinden istifalarının istendiğini belirtti.
2 ay yaz döneminde görev yapmak için de aynı şekilde sil baştan göreve başladıklarını vurgulayan Kur'an kursu öğreticileri, "Bu iki ayın sonunda yine istifamızı istiyorlar. Bir yılda 2 kez istifa ettirilmek zorunda bırakılıyoruz. Neden? Çünkü işsizlik maaşından yararlanmayalım diye bir yılda iki kez istifa ettiriliyoruz." açıklamasında bulunuyor.
Bedelli askerlik mağdurları da 550 bin kişiyi aşan bedelli affı mağduru gencin olduğunu aktardı.
2019 yılında tecil yaşının, habersiz bir şekilde 29’dan 22’ye düşürülmesi sonucunda yoklama kaçağı durumuna düşürüldüklerini, bu nedenle bedelli askerlik hakkını da kaybettiklerini ifade eden mağdurlar, ocak zammıyla birlikte 104 bin TL, yoklama kaçakları ve bakaya gençlere aylık bin 517 TL, kişi başına ise 18 bin 214 TL ceza kesilmesinin kararlaştırıldığını kaydetti.
Bedelli ücretinin çok yüksek ve her 6 ayda bir arttığını aktaran mağdurlar, "Hâlihazırda 104 bin TL olan ücret özellikle bu enflasyonda biz gençlere ağır gelen bir fiyattır. Haziran ayından sonra bu fiyat çok daha fazla artacaktır. Bu kadar yüksek fiyatların üzerine bir de cezalar eklenmektedir. Müjde denilen af ise, gençler için büyük bir külfete dönüştü. Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu bu dönemde ev geçindiren, yeni evlenen ve ailesine bakmakla yükümlü olan gençler bu paraları nasıl ödeyip de askerlik hizmetini yerine getirecek? 6 ay boyunca işini, aşını ve yuvasını bırakıp askere gidemeyen gençler, bedelli yapmak istiyor. Ancak bedelli askerlik konusunda da gençlerin önüne set çekiliyor." ifadelerini kullandı.
6 ayda bir zamlanan ücretin makul bir seviyeye çekilerek cezaların silinmesini talep eden mağdurlar, "Bir düzenleme yapılmadığı takdirde enflasyon zammının yansıtılacağı bedelli ücreti çok daha fazla artacaktır. Bunun sonucunda bedelli askerlik ücreti gençlere çok daha ağır gelmekle beraber zengin-fakir ayrımına yol açacaktır. Bedelli ücreti zengin olsun, fakir olsun, her kesimden gence hitap eden uygun bir fiyata çekilsin, cezalar silinsin, kışla şartı yerine AFAD eğitimi verilmesini talep ediyoruz." diyerek taleplerini dile getiriyor. (İLKHA)