Ramazan ayının başlamasıyla beraber oruç tutanların beslenme şekillerinde de bazı değişiklikler oluyor. İftar ve sahur sofralarıyla günlük iki öğün alan vatandaşların bu sofralarda nelere dikkat etmeleri gerekiyor?
İftar ve sahur sofralarını hazırlarken ve bu vakitlerde besin tüketen vatandaşlara bazı tavsiyelerde bulunan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Değe, dengeli bir beslenme şekli olursa öğünlerin azalmasının faza bir etkisi olmayacağına dikkat çekti.
"Ramazan ayında özelikle sahuru herkesin yapması gerekiyor"
Oruç tutan vatandaşların iftar ile sahur arasındaki süreyi iyi bir şekilde ayarlarsa üç öğün besin tüketilebileceğini belirten Değe, "Öncelikle bir kişinin sağlıklı beslenebilmesi için yaklaşık olarak 50’den fazla besin ögesi alması gerekiyor. Tabi malumunuz Ramazan ayında öğün sayımız ikiye düşecek ama bizler süreleri iyi değerlendirerek bunu üçe çıkarabiliriz. Ramazan ayında özelikle sahuru herkesin yapması gerekiyor, en önemli öğeyi alması gerekiyor. O yüzden sahurda mutlaka bir şeyler tüketmek gerekiyor. Örneğin yumurta, peynir gibi ürünler tüketilebilir. Burada en önemli olan durumlardan biri de sıvı alımı, biz yaklaşık olarak gün içinde 2-2,5 litre su alınmasını uygun görüyoruz ama havaların sıcak olduğu illerde, özelikle terlemenin de etkisiyle sıvı kaybı olduğunda bunun da mutlaka takviye edilmesi gerekiyor, 2-2,5 litrenin üzerinde. Tabi tuzlu ve yağlı ürünler tüketirsek susama artar, onun yerine kahvaltılık ürünler tercih etmek daha iyi olacaktır." Şeklinde konuştu.
"Uzun süre aç kaldığımızda şekerimiz düşebilir, şekerimizi dengeleyecek besinler tüketmeliyiz"
İftar sofralarında yapılan en büyük hatanın uzun süre aç kaldıktan sonra iftarla yoğun bir şekilde besin tüketilmesi olduğuna dikkat çeken Değe, "İftar sofrasında, mide uzun süre aç kalacağı için, boş kalacağı için yüksek miktarda besini bir seferde almamak gerekiyor. İftarı açarken bir kâse çorba ile başlayabiliriz, bunu içtikten sonra 10 dakika gibi bir süre mideyi dinlendirirsek iyi olur. Tabi ki burada uzun süre aç kalınması durumunda, yağlı, etli tüketim hissi oluşacak ama bu doğru değil. Uzun süre aç kaldığımızda şekerimiz düşebilir, o yüzden şekerimizi dengeleyecek besinler tüketmeliyiz. İşte çorba ile başlayıp, ardından az yağlı ve çok yüksek et içeriği olmayan sebze yemekleri tüketebiliriz. İftarın ardından belli aralıklarla su içimine çok dikkat etmeliyiz. Bizim kültürümüzde yemekle beraber tatlı kültürümüz de var, bu tatlı kısmını biraz daha iftardan sonraki saatlere bırakırsak ve tatlı tercihimiz mutlaka şerbetli tatlılar olmamalı, kalorisi yüksek tatlılar alırsak bu işin devamında kilo alma durumu da gelişebilir, o yüzden sütlü tatlılar tercih edebiliriz veya meyveyle destek olabiliriz." ifadelerini kullandı.
"Mutlaka fiziksel aktivitelerin de yapılmasını öneriyorum"
Besin tüketiminin ardından sindirimin daha kolay olması için fiziksel aktivitelerin yapılması gerektiğini söyleyen Değe, "Doymak için sadece yemeğin olması gerekmiyor, belli bir sürenin de geçmesi gerekiyor. Bu süreyi de değerlendirirken biraz daha yavaş ve ara vererek besinler tüketilmelidir. Yani çorbayı içip yaklaşık 10 dakika bir ara verdikten sonra et oranı fazla yüksek olmayan, sebze yemeklileriyle devam ettirilebilir. Tabi yemek yedikten sonra sindirimin daha iyi olabilmesi için yarım saat 40 dakika yürüyüş ile birlikte sonlandırmak daha iyi olacaktır. Oruçluyken fiziksel aktivitemiz de düşüyor, o yüzden mutlaka fiziksel aktivitelerin de yapılmasını öneriyorum." dedi.
"Bizim için en önemli unsur, yeterli ve dengeli beslenme"
Ramazan ayı içerisinde dikkat etmemiz gereken en büyük unsurun dengeli ve yeterli beslenme olduğunu belirten Değe, "Bizim için en önemli unsur, yeterli ve dengeli beslenme. Tabi bunu yapabilmemiz için Ramazan ayı dışında üç öğün hakkımız var, ama Ramazan ayında bu aralar uzayacak, iki öğün olacak, o yüzden kesinlikle çok uzun süre aç kaldık kilo kaybımız olacak diye düşünmemek gerekiyor çünkü biz süreyi iyi bir şekilde planlayabilirsek gerekli olan enerji ve besini de alabiliriz. Aksine Ramazan ayında birçok kişinin kilo aldığını da düşünüyorum, uzun süre aç kaldık çok yememiz gerekiyor diye bir düşünce gelişiyor ama dengeli bir şekilde beslenilirse buna gerek kalmıyor." dedi. (İLKHA)