Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı ve Başhekim Yardımcısı Doçent Doktor Serap Satış, 18 – 24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı.

18 – 24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası dolayısıyla Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı ve Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Serap Satış, serviste yatan yaşlı hastalarla bir araya geldi.

Satış, yaşlılık döneminde fiziksel aktivite ve egzersiz yapmanın önemine değindi.

"Yaşlılık yaşam döngüsünün en önemli dönemidir"

Satış yaptığı açıklamada, "Sağlık alanındaki gelişmeler; tanı ve tedavilerdeki ilerlemelere paralel olarak yaşlı nüfusu her geçen gün giderek artmaktadır. Yaşlılık, tıpkı bebek ve çocuklar gibi destek, ilgi ve hoşgörüye ihtiyaç olan yaşam döngüsünün belki de en önemli dönemidir. Yaşlılarımızın yaşam kalitesinin arttırılması ve korunması amacıyla, düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz alışkanlığı, kısa ve uzun dönemde sağlıklı yaşlanmanın en önemli belirleyicisidir. Fiziksel aktivite, ileri yaşlarda hastalıkların görülme sıklığını önlemeye çalışarak sağlıklı yaşlanma için en önemli unsurlardan birisidir." dedi.

"Hepimiz yaşlanacağız gerçeği ile hareket edilmeli"

Yaşlılıkta daha iyi ve kaliteli bir yaşam için neler yapılması gerektiğine dikkat Satış, "Bireyin yaşamını uzatmanın yanında yaşlılık döneminde sağlığının geliştirilmesi de önem taşımaktadır. Yaşlılıkta daha iyi ve kaliteli bir yaşam için yeterli ve dengeli beslenme, alkol ve sigara kullanımından uzak durma ve özellikle doğru fiziksel aktivite ve egzersiz yapma yaşlanma ile ortaya çıkabilecek önemli sağlık sorunlarından başarılı şekilde korunma sağlayacaktır. Düzenli fiziksel aktivitenin, birçok sistemin ve organın fonksiyonu üzerinde olumlu etkileri bulunurken, fiziksel aktivite azlığı, yaşlanma süreci ile oluşan fizyolojik değişiklikleri hızlandırır, pek çok kronik hastalık sıklığını artırır, bu hastalıkların daha erken yaşta görülmesini sağlar, kısaca yaşlılığı hızlandırarak yaşam süresini kısaltır. Yaşlılık dönemine düzenli fiziksel aktivitenin, kalp hastalığı ve inme riskinde azalma, yaşam süresi ve yaşam kalitesinde artma, kolesterol seviyesinde düşme, düşmelerin önlenmesi ve kalça kırığı riskinde azalma, uyku kalitesinde düzelme, kilo alımının önlenmesi gibi faydaları bulunmaktadır. Tüm yaşlıların hepimizin annesi, babası olduğunu unutmadan ‘hepimiz yaşlanacağız’ gerçeği ile hareket edilmeli; yaşlılarımıza hiçbir zaman saygıda kusur edilmemelidir. Bu duygu ve düşüncelerle tüm yaşlılarımızın; ‘18-24 Mart yaşlılara saygı haftasını’ kutluyorum. Sağlıklı yaşlanma, düzenli yapılan fiziksel aktivite ile yaşam kalitesini artırır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)