Yaşanan depremin ardından ev sahibi ile kiracılar arasındaki hukuki sürecin nasıl işleneceği merak edilen konuların başında geliyor.
Orta ve ağır hasarlı binalarda, kiracıların tek taraflı sözleşmeyi feshedebileceğine dikkat çeken Avukat Hacı Kahraman, AFAD tarafından verilen taşıma bedelinin kiracıya verildiğinin altını çizdi.
Kahraman, “Kiracı depremzede olması hasebiyle eğer evi orta ve ağır hasarlı ise, sözleşmeyi feshedebilir, böyle bir hakkı var. Orta ve ağır hasarlı binaların yıkılması kararı alındığında, aslında sözleşme kendiliğinde feshedilmiş sayılır. Bu durumda eğer kiracı, kiraya verene peşin bir kira ödemişse, bu ödemiş olduğu kirayı sebepsiz zenginleşme çerçevesinde, Borçlar Kanunu’nda belirtilen hükümler çerçevesinde geri isteyebilir. Eğer bir kira ödemesi yapmamışsa, kirada bulunduğu süre zarfında, yani sözleşmenin feshini gerektirecek bir hukuki durumun doğduğundan itibaren, eğer kiracının bir borcu varsa, bunu kiraya verene o tarihe kadar ödemesi gerekiyor. O tarihten sonraki kısımla ilgili herhangi bir ödeme yapmak zorunda değildir.” dedi.
Bir ihmal söz konusu olması halinde kiracı zarar gören eşyaları için de ücret talep edebileceğini dile getiren Kahraman, “Eğer depremden dolayı bir zarar oluşmuşsa, burada kiraya verenin kusuru söz konusuysa, eşyalarına bir zarar gelmişse, kiracı bu zararını da isteyebilir. Ama burada mücbir sebep söz konusu. Her iki taraftan da kaynaklanmayan bir durum söz konusudur. Bu durumda ancak kusurluluğun tespiti halinde böyle bir zarar isteyebilir.” ifadesini kullandı.
Son olarak verilen destek ve taşıma bedeline de dikkat çeken Kahraman, şöyle konuştu:
“Depremzede kiracının, İçişleri Bakanlığı Acil ve Afet Durum Yönetimi Başkanlığının bir takım yardım ve destekleri olmaktadır. Bu da hane başına yapılan ödeme ile belirlenmiştir. Tabii ki ikamet bazlı yani orada ikamet eden kişiye ödenmektedir. Hafif hasarlı evlerde de AFAD’ın verdiği 10 bin TL'lik desteği alabilir. Orta ve ağır hasarlı yapılar için taşıma bedeli kiracıya ödenir, ev sahibine ödenmez. (İLKHA)