Depremlerin ardından yeme içme sektöründeki esnafın zor durumda olduğunu belirten Katmerci, devletin esnafı rahatlatacak adımlar atmasını talep etti.

Esnafın depremin ikinci haftasından itibaren normalleşmeye başladığını belirten Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar Tatlıcılar ve Baklavacılar Odası Başkanı Katmerci, "Depremin ilk gününden itibaren şehrimizde faaliyette bulunan, eski tüplü ocakları olan tüm esnafımızla beraber günlük 100 bin ile 120 bin kişiye sıcak yemek çorba ve kebap ikramlarında bulunduk. AFAD, Kızılay ve Gaziantep Büyükşehir Belediyemizin koordinesinde tüm vatandaşlarımıza elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalıştık. Esnafımız artık normale döndü. Biz depremin ikinci haftasından itibaren normalleşme çağrısında bulunmuştuk. Çünkü esnafın olduğu yerde hayat çok daha hızlı normale döner. Biz bunu ticari kaygımızdan değil vatandaşlarımıza umut aşılayabilmek amacıyla yaptık. Güven verebilmek amacıyla böyle bir çağrıda bulunduk. Depremin olduğu 11 ilde yaşayan vatandaşlarımızın büyük bir kesimi diğer illerimize göç etti. Depremden ötürü şehrimize gelen turist sayısı ise yok denecek kadar az. Yeme içme sektörü olarak zor günlerden geçiyoruz. Kendi yağımızda kavrulmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

‘’BAĞKUR ve SGK priminin ödenebilir bir seviyeye indirilmesini istiyoruz’’

Hasar gören işletmelerle ilgili bir çalışma yapılma yapılmadığını belirten Katmerci, "Esnaflarımızın yanında, 10 ile 100 arasında çalışan personelleri var. Bu personellerimizin aylık iaşesini karşılamamız gerekiyor. Mücadele etmemiz gerekiyor. Bir de şöyle bir durum var; hasarlı evlere ödemeler yapıldı yardımlar yapıldı fakat işletmeler için böyle bir çalışma olmadı. Hasarlı binaların altında bulunan işletmelerle ilgili bir çalışma yapılmadı. Bununla ilgili esnafımızın bir mağduriyeti var. OHAL sürecinden ve mücbir sebepten ötürü personel çıkarımı yasaklandı. SGK ödemeleri ertelendi. Fakat biz 6 ay ertelemeden ziyade BAĞKUR ve SGK priminin ödenebilir bir seviyeye, 1500 liraya indirilmesini talep ediyoruz. Çünkü elektrik su ve doğalgaz faturaları çift gelmeye başladı. 6 ay sonra hükümetimizin açıkladığı paketten faydalandığımızda dahi aldığımız krediyi tekrardan buraya ödememiz gerekecek. Yanında 40 -50 personeli olan aylık 100 150 bin ödemesi olan bir esnaf 6 ay sonra çift ödemeye başladığında bunu ödeyebilecek bir durumda olamayacak. Bunun için hükümetimizden SGK VE BAĞKUR primlerinin bin 500 lira seviyesine çekilmesini talep ediyoruz." şeklinde konuştu.

‘’Tarım Kredi Kooperatifleri esnafımızın kullanabileceği bir hale getirilmelidir’’

Depremden sonra son bir ayda ete dört defa zam geldiğini belirten Katmerci, "Gaziantep şehir merkezinde bünyemizde olan esnaflarımızdan hasar gören 6-7 üyemiz var. Nurdağı ve İslâhiye'de maalesef durum iyi değil. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren dile getirdiğimiz şey şu; biz hükümetimizden şunu talep ediyoruz; Tarım Kredi Kooperatiflerinin tamamını esnafın kullanabileceği bir hale getirilmesini istiyoruz. Etimizi, sütümüzü, pirincimizi, mercimeğimizi ve yağımızı tarım kredi kooperatiflerinden maliyetine yakın civarda almak için çağrıda bulunuyoruz. Bizler küçük esnaflarız. Bizler Kobileriz. Depremden sonra son bir ayda ete dört defa zam geldi. Bu durum bizi ister istemez yıpratıyor. Bizi yıprattığı gibi vatandaşımıza da pahalılık olarak yansıyor. Eğer Tarım Kredi Kooperatifi üzerinden sübvanse edilse daha iyi olur. Şeker üzerinden aynı sıkıntıları yaşadık. Türk Şeker Fabrikası kapasite raporu olanlara 820 liraya fabrika teslimli ürün veriyor, Tarım Kredi Kooperatifinin vergi levhası olan esnafımıza bunun temin edilmesini istiyoruz. Devletimiz bunu yapmaya muktedirdir. Bunun yanında salçası, pirinci, nohutu bunları da eklersek esnaf rahatlar. Esnaf rahatlarsa vatandaş da rahatlar." açıklamalarında bulundu. (İLKHA)