AA muhabirinin değerlediği savunma bütçesi talebine ilişkin belgelerde, 2024 mali yılında Pentagon'un harcamaları için 842 milyar dolar, "atom enerjisi savunma faaliyetleri" için 32,8 milyar dolar, "savunma ile ilişkili diğer faaliyetler" için 11,5 milyar dolar olmak üzere toplam 886,3 milyar dolar talep edildi.

Buna göre, ABD yönetimi gelecek yıl için, 2023 bütçesinden 26 milyar dolar, 2022 bütçesinden 100 milyar dolar fazla bütçe talep etmiş oldu.

Belgelerde, söz konusu artışta, başta Çin'e karşı rekabet olmak üzere, 2022 ABD Savunma Strateji Belgesi'nde belirtilen öncelikler ve artan enflasyonun etkili olduğu kaydedildi.

Bütçe talebinde, Kara Kuvvetleri rezerv asker sayısının 2 bin 200 azaltılacağı belirtilirken, ABD ordusunun toplam asker sayısının 12 bin 355 artırılarak, 2 milyon 74 bine çıkarılacağı bilgisi verildi.

Diğer taraftan, bütçe kapsamında asker maaşlarının yüzde 5,2 oranında artırılacağı ifade edildi.

Pentagon'un bütçe talebi üzerine gazetecilere açıklama yapan ABD Savunma Bakan Yardımcısı Kathleen Hicks, bu talebin, bakanlığın tarihinde talep edilen en yüksek bütçe olduğunu söyledi.

Hicks, Çin ile rekabet için belirledikleri önceliklerin, bütçe talebinin hazırlanmasında önemli bir faktör olduğuna ve bütçe talebinde yeni silah alımlarına ağırlık verdiklerine vurgu yaptı.

ABD Savunma Strateji Belgesi'ndeki, Amerikan ordusunun tüm kuvvet komutanlıklarının paralel bir şekilde modernize edilip entegre bir caydırıcılık oluşturulması hedefi bütçeye de yansıdı.

Bütçe talebinde, 886,3 milyar dolarlık bütçenin, 315 milyar dolarının, silah alımlarına ayrıldığı aktarıldı.

İleri teknoloji beşinci nesil savaş uçakları, 9 yeni savaş gemisinin yanı sıra yeni Ford Sınıfı Uçak Gemileri ile Columbia Sınıfı Balistik Füze Denizaltılarının inşası için de yıllık bütçeden para ayrılacağı bilgisi verildi.

Diğer taraftan, nükleer silah modernizasyonu için 37,7 milyar dolar ve füze savuma kabiliyetinin modernizasyonu için 29,8 milyar dolar talep edildi.

Bu kapsamda yeni nesil karada konuşlu füze savunma sistemlerinin geliştirileceği, Patriot Hava Savunma Sistemlerinin geliştirilmeye devam edileceği, Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma Sisteminin (THAAD) Kara Kuvvetlerinin Hava ve Füze Komuta Sistemine entegre edileceği belirtildi.

Diğer taraftan Çin'e karşı, Guam Adası'nın savunulması için 1,5 milyar dolar bütçe ayrıldığı ifade edildi.

Çin'i caydırmak için 9,1 milyar, Rusya'yı caydırmak için 5 milyar dolar talebi

Bütçe talebi belgelerinde dikkati çeken bir diğer nokta da Hint-Pasifik ve Avrupa caydırıcılık fonu oldu.

Belgelerde, Pentagon'un, Çin'i caydırmak üzere, bölgede yatırım yapmak için 9,1 milyar dolar talep ettiği görüldü.

Diğer taraftan, 2014'ten bu yana her yıl bütçede 3 milyar dolardan fazla fon ayrılan Rusya'ya karşı Avrupa Caydırıcılık Girişimi için ise yaklaşık 5 milyar dolar talep edildiği kaydedildi.