Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, ülkede iki gün süren 'yabancı ajan' yasa tasarısı karşıtı protesto gösterilerine ilişkin açıklama yaptı. Garibaşvili, protesto gösterileri sonucunda meclisin 10 Mart'ta resmen geri çektiği yasa tasarısına karşı yapılan protestoları 'devlete karşı düzenlenen provokasyon' olarak nitelendirdi.

AA'nın aktardığına göre, başkent Tiflis'teki gösterilerin 'şiddet eylemi' olduğunu söyleyen Garibaşvili, tasarının, mecliste düzenlenen olağanüstü oturumda resmi şekilde geri çekildiğini hatırlatarak 'böylece ülkeye karşı planlanan provokasyon girişimlerin önlendiğini' belirtti.

'RUSYA'YA KARŞI İKİNCİ CEPHEYİ AÇMAYA ÇALIŞIYORLAR'
Protestolar sırasında 'başta ana muhalefet partisi Birleşik Ulusal Hareketi olmak üzere bazı muhalefet partileri ve STK'larca şiddet eylemlerinin düzenlendiğini' ileri süren Gürcistan Başbakanı, eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin kurucusu olduğu ana muhalefet partisi ve onu destekleyen 'güçleri', ülkede kaos yaratarak Rusya'ya karşı 'ikinci cephe' açmaya çalışmakla suçladı. Garibaşvili, "Gürcü Hayali hükümeti iktidarda olduğu sürece burada ikinci bir cephenin açılmasına izin vermeyeceğiz. Bu, söz konusu bile olamaz" dedi.

'SAVAŞ ÇIKARSA ÜLKEMİZ POLİGONA DÖNER'
Garibaşvili, Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov'un da önceden yaptığı açıklamalarına göre Gürcistan'da 'ikinci cephenin açılmasını istediğini' söyleyerek, "Bugün Gürcistan'da bir savaş olduğunu düşünelim. Şimdi detaya girmek istemiyorum ama burada ne olacağını hepimiz çok iyi biliyoruz. Güzel ülkemiz poligona dönecek. Bu, bir abartı değil gerçek bir tehdit. Herkesin bunu iyice anlamasını istiyorum" ifadelerini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin yaptığı açıklamasıyla Tiflis gösterilerini desteklemesini, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko'nun gösterilere görüntülü mesajıyla hitap etmesini Gürcistan'ın iç işlerine karışmak olarak değerlendirdiğini aktaran Garibaşvili, Zelenskiy'i 'Gürcistan'ın iç işlerini karışmamaya' çağırdı. Garibaşvili, "Önce kendinize ve ülkenize bakın, biz ülkemize bakacağız" dedi.

Ne olmuştu?

'Yabancı ajan' yasa tasarısı, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcü kuruluşların 'yabancı ajan' olarak kaydolmalarını veya para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını öngörüyordu. Muhalifler ve Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, yasa tasarısının Rusya'nın talimatıyla hazırlandığını ileri sürerek iptal edilmesini talep etti. Zurabişvili, tasarının mecliste kabul edilmesi halinde veto edeceğini açıklarken, muhalifler tasarının iptal edilmesi için gösteriler başlattı. Tasarının 3 ve 6 Mart'taki görüşmeleri sırasında parlamentoda milletvekilleri arasında kavgalar çıktı.

Tasarının 7 Mart'ta Parlamento'dan ön onay alması üzerine eylemciler, parlamento binasının önünde toplanmış ve giriş çıkışları kapatmıştı. Polis göstericilere biber gazı ve tazyikli su ile saldırmıştı. Gösteriler sırasında 50 polis yaralanmış, 133 protestocu gözaltına alınmıştı.

Gürcistan hükümeti, 9 Mart'ta protestolara neden olan 'yabancı etkinin şeffaflığı' yasa tasarısını 'ülkedeki durumun sakinleşmesi' için geri çektiğini duyurdu. 11 Mart'ta mecliste yapılan olağanüstü oturumda oylama yapıldı; oylama sonucunda tasarı resmen geri çekildi.