Umman resmi ajansı UMA'da yer alan habere göre, başkent Muskat'ta İran ve Umman Stratejik Danışma Komitesi 9. Toplantısı yapıldı.

Toplantıya Umman tarafından Diplomatik İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Şeyh Halife bin Ali el-Harisi, İran tarafından ise Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Bakan Yardımcısı Ali Bakıri başkanlık etti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin yolları ve çeşitli alanlarda işbirliği konularını ele alan yetkililer, ortak öneme sahip bölgesel ve uluslararası meselelerle ilgili görüş alışverişinde bulundu.

- Umman-İran ilişkileri

Suudi Arabistan'da 2 Ocak 2016'da aralarında Şii din adamı Nimr el-Nimr'in de bulunduğu 47 kişinin "terör" suçlamasıyla idam edilmesinin ardından bu ülkenin Tahran'daki Büyükelçiliği ve Meşhed Konsolosluğu, İran'daki göstericiler tarafından ateşe verilmişti.

Olayların ardından iki ülke diplomatik ilişkileri kesilmişti.

Körfez ve Arap ülkelerinin çoğu, Riyad’ın kararını destekleyerek Tahran yönetimiyle diplomatik ilişkilerini keserken Umman, İran'la iyi ilişkilerini korumaya çalışmıştı.

Umman ayrıca Riyad ve Tahran hattında gerilime neden olan komşusu Yemen'deki krizin çözümü için de arabuluculuk çabalarında bulunuyor.

İran ile Suudi Arabistan, 6 Mart'ta, 7 yıl aradan sonra diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması konusunda anlaşmaya varmıştı.