Deprem felaketinin ardından yeniden inşa süreci ve yaraları sarmak için 100 milyar liralık kaynağı ayırdıklarını belirten Nureddin Nebati, "Kentsel dönüşümde 3 ayrı yaklaşım üzerinde çalışmayı sürdürüyoruz.
Birinci modelde konut üreticisi ile anlaşan bağımsız bölüm sahiplerine piyasaya göre çok uygun koşullarda kredi kullandırarak kentsel dönüşümü teşvik edeceğiz. Bu modelle, konut sahipleri hak kaybına uğramadan ve emsaller korunarak kentsel dönüşümü güçlü bir şekilde destekleyeceğiz” dedi.
Kiralık konut üreticisi kavramı geliyor
Kiralık konutlar öncelikli riskli yapılardaki malik ve kiracılara hizmet sağlayacak.
Kiralama tutarı ve kira artışları kamu otoritesi tarafından belirlenecek.
Kirada tavan fiyat uygulaması olacak
Modelin diğer ayakları hakkında bilgi veren Nebati şunları söyledi: “İkinci modelde ada bazlı kentsel dönüşüm kapsamında konut üreticilerini teşvik edeceğiz. Konut üreticilerine düşük maliyetli finansman desteği sağlayarak depreme dayanıklı konut arzını hızla artıracağız. Çalışmalarına 6 Şubat’tan önce başlanan üçüncü modelimiz de özellikle kiralık konut arzını artırmaya yöneliktir. Bu modelle ülkemize kiralık konut üreticisi kavramını kazandırmayı ve kiralık konut arzını kısa sürede artırmayı hedefliyoruz.”
Kiralık konut üreticisi kavramının dünyada da örnekleri olduğunu belirten Nebati, “Model kapsamında üretilen kiralık konutlar, öncelikle kentsel dönüşümde riskli yapı malik ve kiracılarına hizmet sağlayacak. Kiralama tutarları ve kira artışları kamu otoritesi tarafından belirlenecek ve kira tavanı uygulaması yapılacak. Böylece, özellikle salgın sonrasından bu yana makul seviyelerin çok ötesinde artış gösteren kira enflasyonu dizginleyeceğiz” diye konuştu.