Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şerif Kurtuluş, deprem bölgelerinde yıkım ve enkaz kaldırma işlemleri esnasında yayılacak olan tozların zararları ve alınacak tedbirler konusunda uyarıda bulundu.
Kurtuluş, büyük depremin ciddi yıkımlara neden olduğunu hatırlatarak enkaz kaldırma çalışmaları ile şehirlerde ciddi bir toz bulutu oluşacağını dile getirdi.
Enkaz kaldırma ve yıkım faaliyetlerinde çalışan kişilerin ve çevre güvenliği sağlayan güvenlik güçlerinin koruyucu tulum, N99 (FFP3) maske kullanmaları ve günlük banyo yaparak korunmasının önem arz ettiğine değinen Doç. Dr. Kurtuluş, bu önlemlerin alınmaması halinde toza maruz kalan insanlarda çeşitli hastalıklar oluşabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
"Enkaz kaldırma işlemlerinin ıslak yapılması önem arz etmektedir"
Doç. Dr. Şerif Kurtuluş
Deprem bölgesindeki insanların solunum yollarını en üst seviyede koruması gerektiğini vurgulayan Kurtuluş, "Eski yapılarda daha fazla olmak üzere, yeni yapılarda da bulunan asbest lifleri nedeniyle yıkım ve enkaz kaldırma esnasında ortama toz yayılmaktadır. Yayılan toz içerisinde alerjen maddeler, irritanlar, lifler ve polenler bulunmaktadır. Bu içerikler nedeniyle solunum sistemi hastalıkları (Akut Bronşit, Astım, KOAH, Asbestozis, Reaktif havayolları hastalığı, alerjik hastalıklar vb.) gelişmekte, daha önce varsa atak şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Deprem bölgelerinde gerek evinin güvenliğini sağlayan gerekse başka nedenlerden yıkımlar arasında yaşamlarını devam ettiren ve hayvan besleyen insanların olması solunum sistemi hastalıkları yönünden en üst seviyede dikkat edilmesini gerektirmektedir. Kişilerin koruyucu önlemler alması ve dikkat etmesinin yanı sıra yıkım ve enkaz kaldırma işlemlerinin ıslak yapılması önem arz etmektedir. Sağlıklı yaşam için sağlıklı çevre, sağlıklı hayvan ve sağlıklı yapılara ihtiyaç olduğunu belirtmek isterim." diye konuştu. (İLKHA)