'Asrın Felaketi'nden etkilenen on bir ilden biri olan Adana'da, konteyner evlere talep arttı.
Yaşanan depremler sonrası evi hasar görenlerle birlikte evlerine girmeye korkanlar konteyner ve benzeri ev yapan firmalarda yoğunluk oluşturdu.
Konteyner ev üretimi yapan Yunus Demircioğlu, İLKHA muhabirine, metal profilden prefabrik ev standardında konteyner evler imal ettiklerini ve bunları talebe göre şekillendirdikleri söyledi.
"15 ila 20 gün arasında kurulumunu yapıyoruz"
Yunus Demircioğlu
Kişilerin isteğine göre taşınabilir evler yaptıklarını belirten Yunus Demircioğlu, "Gördüğünüz gibi iki ayrı 87 metrekare oturumu olan, 30 metrekarede açık alan terası olan bir ev imal ediyoruz. 15 ila 20 gün arasında imalatını yapıp, müşterinin istediği yere götürüp kurulumunu yapıyoruz." dedi.
"Yüzlerce müşteri gelip, fiyat ve bilgi alıyor"
Gün içerisinde yoğun bir şekilde bilgi almak isteyen vatandaşların kendilerine geldiğini vurgulayan Demircioğlu, "Keşke gün içerisinde sizi misafir edebilsek de görseniz, bazen ustalarımız sadece insanlarla konuşmaktan çalışamıyor. Onlarca hatta yüzlerce müşteri geliyor, fiyat ve bilgi alıyorlar." diye konuştu.
"Talep yüzde 60-70'in üzerinde"
Bu tür evlerin pandemi sürecinde daha çok yaylacılar tarafından, bahçeli ve açık hava alabilecekleri alanlara yaptırıldığını kaydeden Demircioğlu, şunları ifade etti:
"Yaşanan depremden sonra, apartmanda oturan herkes ama herkes gelip hem fiyat araştırması hem ne kadara mal olur hem nasıl bir şey yapılabilir hem de konteyner mi sağlıklı bu mu daha sağlıklı diye bilgiler alıyorlar. Yüz üzerinden değerlendirecek olursak, deprem öncesi talep yüzde 20 idi şu an yüzde 60-70'in üzerinde."
"Evlerimizin en güzel yanı taşınabilir olmaları"
Ahmet Yolcu
Deprem sonrası bilgi almak amaçlı çok fazla vatandaşın kendilerine müracaat ettiğini belirten Ustabaşı Ahmet Yolcu, "Evin sağlamlığı, iç dizaynı, döşemeler, ısı yalıtımı gibi konuları yani bütün her şeyi ayrıntılı bir şekilde vatandaşlara anlatıyoruz. Bizim evlerimizin en güzel yanı taşınabilir olmaları. Bugün burada olabilir, öbür gün kaldırıp farklı bir yere de taşıyabilirsiniz. Sadece içerisinde kırılıp dökülecek malzemelerinizi toparlayoruz, onun dışında bütün her şeyi içeriden aktarmadan evi kaldırıp farklı bir yere götürebiliyoruz." şeklinde konuştu.
"İnsanlara mezar satmışlar, süslü mezarlar"
Yüksek binalara girme korkusunun devam ettiğini ifade eden Atilla Ballı ise, hala evine giremeyip arabada yatanların olduğuna vurgu yaptı.
Atilla Ballı
Müstakil evde oturduğunu ve yaylada bu şekilde prefabrik bir eve sahip olduğunu söyleyen Ballı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Evim bu tarz ahşap ve deprem sonrası gittiğimde eşyalarımın sadece yana devrildiğini gördüm, kırılan herhangi bir malzemem yoktu. Korku devam ediyor, evine girmeyen dünya kadar insan var. Arabanız varsa akşam şu caddelerden bir geçin binalarda en fazla 3 tane ışık yanıyor, 4'üncü ışık yanmıyor. Depremde ölen vatandaşlara Allah gani gani rahmet eylesin, bunun da hesabını sorsun. İnsanlara mezar satmışlar, süslü mezar satmışlar." diye konuştu.
"Keşke böyle bir deprem yaşanmasaydı da bu kadar talep olmasaydı"
On beş yıldır bu tür evlerin imalatını yaptıklarını söyleyen firma yetkilisi Servet Demircioğlu, deprem sonrası taşınabilir evlere talebin arttığını belirtti.
Servet Demircioğlu
Demircioğlu, "Keşke böyle bir deprem yaşanmasaydı da bu kadar talep olmasaydı ama deprem sonrası aşırı derecede talep arttı. Bu evlerde dört mevsim, eksi otuz derecede oturulabilir. Dış cephesinde lambiri ve katran ağacı; iç cephesinde ise izolasyon malzemesi olarak nem bariyeri kullanıyoruz. Cephede ve evde müşterinin isteğine göre değişiklikler yapabiliyoruz." dedi.
"Ezilme, bükülme, yapışma veya üst üste binme olmaz"
Bu tür evlerin betonarme ile karşılaştırılmaması gerektiğini söyleyen Demircioğlu, "Bir deprem yaşanması durumunda, 10 şiddetindeki bir depremde yataklarından kalkmalarına bile gerek yok. Yer yarılıp içine düşerse bir şey diyemem ama daha farklı bir şey olmaz. En fazla takla atabilir, ezilme, bükülme, yapışma ve üst üste binme gibi bir olay olmaz." ifadelerini kullandı.
"Kullandığımız malzemeye göre de fiyatımız artıyor"
Tek katlı evlerin ortalama 45-50 metrekare olarak tasarlandığını ifade eden Demircioğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Çift katlılarda ise 70 ila 80 metrekareye kadar çıkabiliyoruz. Kullandığımız malzemeye göre de fiyatımız artıyor. Her şeye zam geldiği için biz de belli bir fiyat veremiyoruz. Bugün aldığımız bir profile veya demire yarın 5 ila 20 lira arası fark gelebiliyor. Kullandığımız bütün malzemeler için bu durum böyle. Bu nedenle ürünlerimizde artış oluyor." (İLKHA)