Bingöl Merkezde bulunan Maden Sokak esnafı, bulundukları binaların tehlikeli olduğunu söyleyerek, binaların kentsel dönüşüm kapsamında yıkılarak yenilerinin yapılması çağrısında bulundu. Bölgedeki yapılar 30 yaşın üzerinde. Esnaf riskli yapıların yıkılıp yenisinin yapılmasını istiyor. Çek, senet gibi ödemelerinin olduğunu söyleyen esnaf, bu süreçte kendilerine prefabrik gibi geçici yapılar inşa edilmesi çağrısında bulunarak sokağın güvenli olmadığını dile getirdiler.  

“Esnaf olarak talebimiz, buraların yıkılıp yeni yerler inşa edilmesidir”

Maden sokak esnafından Mustafa Hekimoğlu, “Sokağımız 2003 depreminden beri sıkıntılı. O tarihlerde kentsel dönüşüm olacağı söylenmişti. Maden sokağın alt ve üst tarafları sıkıntılı durumda ve birçoğu ağır hasarlı ve orta hasarlı. Kahramanmaraş depremiyle birlikte işler biraz daha hızlandı. Denetleme oldu. İstiyoruz ki bir an önce buraları yıkılıp yerine yenisi yapılsın. Esnaf olarak talebimiz, yeni bir yerin yapılması ve bu süreçte geçici de olsa ödemelerimizden dolayı bir yerde faaliyet yürütmek. Prefabrik de olsa geçici olarak bir yer talep ediyoruz.” dedi.

“Geçici barınma yeri talep ediyoruz”

Sokakta denetim yapıldığı ancak sonuçlar kendileriyle resmi olarak paylaşılmadığını aktaran Hekimoğlu, “Denetim raporu bizimle paylaşılmadı. Sokaktaki diğer esnaf kardeşlerimizin de fikri ve çağrısı geçici de olsa yeni bir yere taşınmaktır. Olası bir depremde kaybımız büyük olur. Bizler kiracıyız, dükkân sahipleri gerekli işlemleri yapmalıdır. Allah muhafaza bir deprem durumunda zaiyat büyük olur. İçeride eşyalarımız var, bu durum bizim için sıkıntılı olur.” şeklinde konuştu.

“Esnafa bir çare bulunmasını istiyoruz”

Esnaflardan Orhan Boğatekin, “Evvela buradaki esnaflara bir yer tayin edilmesi lazım. Çeklerimiz var, ödemelerimiz var. Bir an önce bize bir yer ayarlansın ve yerimiz yenilensin. Esnafa bir çare bulunmasını istiyoruz. Hasar tespiti için geldiler ancak sonucu bilmiyoruz.” dedi.

“İş işten geçtikten sonra önlem almanın bir anlamı yok”

Maden Sokaktaki yapıların çok çürük olduğunu söyleyen Nizamettin Günay ise, “Bu sokakta yapılar çok eski, binaların her tarafı çatlak. Olası bir sallantıda komple gider. Benim bildiğim en az 50 yıllık yapılardır. Durum ortada, önlem alınmıyor. Önlem alınırsa daha güzel olur. İş işten geçtikten sonra önlem almanın bir anlamı yok. İlla ki milletin burada ölmesi mi gerekiyor. Çaresi var, gelip baksınlar, çürük yapıları kapatsınlar. Daha hasar tespiti bile yapılmamış. Burası deprem bölgesidir. Bu sokak komple eski binalardan oluşuyor ve hepsi de hasarlıdır. Şu anda kadar herhangi bir tespit yapılmadı.” şeklinde konuştu. (İLKHA)