6 Şubat'ta Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ile 7,6 büyüklüğünde yaşanan iki büyük depremden etkilenen 11 ildeki eğitim öğretime ara verilmişti.
Deprem bölgelerindeki eğitim-öğretimle ilgili açıklama yapan Bakan Özer, Adana, Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa'nın 1 Mart'a eğitime başlayacağını belirtti.
Şanlıurfa'da hasar alan okullarda çalışmaların sürdüğü ve okulların 1 Mart'a kadar eğitim ve öğretime hazır olacağı öğrenildi. Hasarlı olan okullardaki öğrenciler ikametgah adresine en yakın olan okula yönlendirilecek.
Şanlıurfa'nın 1 Mart'a eğitim ve öğretime tekrar başlanması ile ilgili İLKHA'ya konuşan öğrenciler, okula gitseler bile kendilerini derse veremeyeceklerini, sürekli depremi düşüneceklerini söylediler.
Depremden dolayı psikolojik olarak etkilendiklerini vurgulayan öğrenciler, okulda psikolojiyi destekleyen derslerin işlenmesi gerektiğini belirtti.
"Öğrencilerin psikolojik desteğe çok ihtiyacı var"
1 Mart'ta okulların açılmasını erken bulan Berfin Genç, "Öğrenciler ders işlemeye psikolojik olarak hazır değil. Yerleşim gibi bazı sıkıntılar var. Öğrencilerin psikolojisi çok kötü durumda olduğu için okulların açılması sosyalleşme açısından iyi gelebilir. Öğrencilere öncelikle yaşam alanı tanınmalı. Özel gereksinimli ihtiyaç karşılandıktan sonra okula gidilebilir diye düşünüyorum. 1 Mart biraz erken gibi geldi. Öğrencilere ders yerine psikolojik destek verilse daha mantıklı olur. Öğrencilerin psikolojik desteğe çok ihtiyacı var. Derslerin yarısı psikolojiyle; diğer yarısı da normal dersler şeklinde işlenebilir." dedi.
"Ortalık biraz yatışsın daha sonra okullar açılsın"
Mehmet Kazaz
Öğrencilerin okula gitmeye hazır olmadığını ifade eden veli Mehmet Kazaz, "Öğrenciler okula gitmeye psikolojik olarak hazır değil. Ne olacağımız belli değil. Her gün artçı depremler oluyor. Çocukların zaten psikolojileri bozuktur. Kendilerini derse vermezler çünkü akılları depremdedir. Evlerine giremiyorlar, sokakta kalıyorlar. Çocuklar okula gidip de ne yapacak? 15-20 daha geçsin, ortalık biraz yatışsın daha sonra okullar açılsın." şeklinde konuştu.
"Öğrenci olarak psikolojik olarak okula gitmeye hazır değilim"
Gökhan Çamlıoğlu
Okulda öğrencilere psikolojik destek ve depreme yönelik derslerin öğretilmesi gerektiğine dikkat çeken Gökhan Çamlıoğlu, "Öğrenci olarak psikolojikmen okula gitmeye hazır değilim. Burada insanların evleri yıkılmış. Kimilerinin evleri yok. Evleri olmayanlar okula nasıl gidecek? Psikolojim depremlerden dolayı baya bir etkilendi. Depremler yaşanmaya devam ediyor. Sıraya oturduğumda kendimi rahat hissetmem. Evde bile rahat bir şekilde uyuyamıyorum. Defteri açtığımda bile her an deprem olacak korkusuyla hareket edeceğim. Okullarda depreme yönelik tatbikat dersleri yapılmalı. Okula gider gitmez matematik, Türkçe derslerinin verilmesi uygun değil. En başta depreme yönelik dersler anlatılmalı. Okulda 'Çök-Kapan-Tutun' hareketini anlatıyorlar ama nasıl çıkacağımızı anlatmıyorlar." dedi.
"Öğrenciler psikolojik olarak okula hazır değil"
Murat Gördü
Murat Gördü ise "İnsanlar tedirgin ve psikolojileri yerinde değil. Öğrenciler psikolojik olarak okula hazır değil. Zor zamanlar geçiriyoruz, sallanıyoruz. Deprem psikolojisini atlatmak için zamana ihtiyaç var." ifadelerini kullandı.
"Yastayken nasıl ders işleyebilirsin?"
Mesut Yıldız
Depremde yakınlarını kaybeden öğrencilerin ders işlemesinin zor olduğunu vurgulayan Mesut Yıldız, "Bu evrede yapılması gereken okul değil. İnsanlık yaralı, herkes ölüp dirilmiş. Okula gitsem bir konudan ne anlam çıkarabilirim ki? Evin barkın yıkılmış, annen baban ölmüş. Daha bunların yasındayken nasıl ders işleyebilirsin?" diye konuştu.
"Psikolojik olarak hazır hissetmiyorum"
Halil Demir
Okula gitse bile derslerden bir şey anlamayacağını söyleyen Halil Demir, "Öğrenci olarak okula gitmeye hazır değilim. Psikolojik olarak hazır hissetmiyorum. Ara ara sallanıyoruz. Psikolojimiz bozuk, evde duramıyoruz. Sabahlara kadar yatamıyoruz. Okula gidince dersten bir şey anlayabileceğimi sanmıyorum. Şu an okula gitmeyi düşünmüyorum. " şeklinde konuştu. (İLKHA)