Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bir dizi temaslarda bulunmak üzere Şanlıurfa'ya geldi.
Bakan Kirişçi, Şanlıurfa Valiliğinde bir toplantıya katıldı. Toplantı basına kapalı olarak gerçekleşti.
Yapılan toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Kirişçi, hayvansal üretimin aksamaması için destek vereceklerini ifade etti.
Bakan Kirişçi, deprem bölgesindeki çiftçilerin kredi borçlarının 1 yıl süreyle ertelendiğini duyurdu.
"1 buçuk milyar liralık havyan yemi desteğinde bulunulacak"
Bakan Kirişçi, "Depremzede çiftçilerimizin ihtiyaçlarını gidermenin gayreti içerisinde olduk. Hayvansal üretimimizin herhangi bir şekilde aksamasın istiyoruz. Bunu destekliyoruz, desteklemeye devam edeceğiz. Bu çerçevede 13 bin 196 ton hayvan yemi dağıttık. Bundan ayrı olarak da 1 buçuk milyar liralık havyan yemi desteğinde de ayrıca bulunacağımızı belirtmek isterim." dedi.
"Temel amacımız üretim zinciri kırılmasın"
Telef olan büyükbaş, küçükbaş, kanatlı hayvanlar ve arılı kovanların tespitinin büyük ölçüde tamamlandığını belirten Bakan Kirişçi, "41 bin 735 ton ısınma amaçlı olarak odun dağıttık çünkü bazı yörelerimiz vardı ki buralarda elektrik ile ilgili altyapılar zarara uğramış ve vatandaşımız açta açıkta ısınmadan kalmaması için mutlaka ısınma ihtiyacını karşılamak için bu odunları dağıttık. Depremde tespitlerimiz sayesinde telef olan büyükbaş ve küçükbaş gibi hayvanlar, kanatlı yine aynı şekilde ve arılı kovanları tespit ettikten sonra ki bu çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. Bunları bedelsiz karşılayacağız. Ayni olarak bunları vatandaşlarımıza tekrar sunacağız. Bizim temel amacımız üretim zinciri kırılmasın. Üretim zinciri aksamasın. Kırsaldaki zorluklar yaşayan vatandaşlarımıza çare olalım. Onlar üretmeye devam etsinler ki bu ülke gıdasız ve gıda güvenliği ile ilgili en ufak bir sorun yaşamasın. Gıdasız da kalmasın." şeklinde konuştu.
"Çiftçi Kayıt Sistemi süresi 8 Mayısa kadar uzatıldı"
Deprem bölgesindeki çiftçilerin kredi borçlarının 1 yıl süreyle ertelendiğini açıklayan Bakan Kirişçi, "Bizim bazı iş ve işlemlerimizin belirli takvimleri vardı. Bu takvimler örneğin şubat sonu itibariyle dolmuş oluyordu. ÇKS güncelleme dediğimiz çiftçi kayıtlarının güncellenmesinin 8 Mayısa kadar, 3 aylık OHAL'in süresinin bitimine kadar uzatmış olduk. TMO Toprak Mahsulleri Ofisimiz afet bölgesinde hububat ve baklagil alımında kota ve cins ayrımı yapmadan bu alımları sürdürecek. Deprem bölgesindeki çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Krediye sübvansiyonlu kredi borçları 1 yıl süreyle ertelenmiştir." diye konuştu. (İLKHA)