Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki iki büyük deprem 10 ili vurdu. Afet bölgelerinin 8’inde bugün itibariyle arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. Depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş ve Hatay’da arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Deprem sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısı 40 bin 689’a ulaşırken, afet bölgelerinde depremin derin yaraları sarılmaya çalışılıyor.

"Asrın felaketi" olarak nitelenen depremlerin vurduğu Gaziantep’te arama kurtarma çalışmaları dün itibariyle tamamlandı.

Gaziantep’te can kaybı ve yıkımlara yol açan depremden 14 gün sonra kentte kısmen de olsa deprem şoku büyük oranda atlatıldı ve hayat normale dönmeye başladı.

Depremden sonra boşalan kentin sokakları, caddeleri ve çarşıları artık yavaş yavaş normale dönmeye başladı. Esnaf işyerlerini açmaya başlarken bazı vatandaşların ise alışveriş yaptığı görüldü.

Depremin yıktığı, çok katlı binaların yer aldığı ve çok sayıda binanın ağır ve orta hasarlı olduğu görülen mahalleler başta olmak üzere Gaziantep’te ayakta kalan binalarla ilgili başlatılan hasar tespit çalışmaları devam ediyor.

Belediyeler, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İl Müdürlüğü ekipleri hasar tespiti için bina bina dolaşırken, depremden hemen sonra  mühürlenen binalarda hasar tespiti yapılıp binaların oturulup oturulamayacağına bakılıyor.

Gaziantep'te toplam 228 bin 272 binadaki 842 bin 811 bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldı. 15 bin 8 binadaki 36 bin 620 bağımsız birimin acil yıkılması gereken ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi.

5 bin 662 binada bulunan 22 bin 829 bağımsız birimin orta hasarlı, 42 bin 945 binadaki 252 bin 89 bağımsız birimin az hasarlı, 135 bin 809 binada bulunan 461 bin 926 bağımsız birimin de hasarsız olduğu tespit edildi.

Hasar tespit çalışmaları tamamlanan bölgelere doğalgazın verilmeye başlandığı kentte günlerdir cami, mescit, taziye evleri, spor kompleksleri, park ve araçlarında kalan vatandaşlar devam eden artçılara rağmen evlerine tekrar döndü.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat Pazartesi günü meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki yıkıcı depremde evi yıkılan ve hasar gören depremzedelerin bir bölümü de AFAD tarafından kentin çeşitli noktalarında kurulan çadır kentlere yerleştirildi.

Büyük bir yıkıma sebep olan depremin 14’üncü gününde güneşli havayı ve hafta sonunu fırsat bilenler soluğu parklarda aldı.

Hayatın yavaş yavaş normale dönmeye başladığı Gaziantep’te kimi depremzedeler parklarda toplanıp sohbet ederken, kimileri de deprem nedeniyle psikolojileri bozulan çocuklarını eğlendirdi.

Parklarda doyasıya eğlenen çocuklar yaşanan depremi unutarak oyuncakların tadını çıkardı. Parklarda eğlenen çocuklar, depremin etkisini unutmaya çalışarak vakit geçirdi.

Birkaç gün öncesine deprem nedeniyle hayalet kente dönen Gaziantep’te şimdi ise çocukların sesi duyuluyor. Hayatın normale dönmeye başladığı kentte çocuklar günlerdir uzaklaştıkları parkları doldurarak eğlendi.

Çocukların ve hafta sonunu parkta geçiren ailelerin sevincini paylaşan Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, “Acımız büyük. Ama her şeye rağmen hayat devam ediyor. Acıyı yüreğimizde yaşadık, yaşıyoruz. Ne yılgınlığa yerimiz ne de yılmaya niyetimiz var. Yaralarımızı beraber sarıp, bu zor günleri hep birlikte el ele atlatacağız.” dedi. (İLKHA)