Kamu kurumlarının korkulu rüyası haline gelen siber saldırılara karşı yerli savunma aracı geliştirildi. TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen savunma aracı ile her türlü siber saldırıya karşı kurumlar korunaklı hale geliyor. Türk siber savunma aracı `DDOS Mitigator` ile kamu kuruluşları korsan saldırıdan etkilenmeyecek.
Star`ın haberine göre; Türkiye`de ilk ve dünyada alanında öncülerden olan bu siber savunma aracıyla DDOS (Dağıtık Hizmet Engellemeleri) saldırılarının daha etkisiz hale getirilmesi hedefleniyor. ODTÜ Teknokent`te bulunan Labris Teknoloji tarafından geliştirilen DDOS siber saldırılara karşı farklı güvenlik özellikleri sunuyor.
DDOS saldırıların siber saldırılar içerisinde düşük bilgi seviyesiyle, kolay yapılabildiğini belirten Labris Teknoloji Ar-Ge Müdürü Oğuz Yılmaz, kapasitenin üzerinde bağlantı ile yüklenme sonucu sistemin zarar görerek hizmet veremez hale geldiğini söyledi. Saniyede bin bağlantıyı kaldırabilen bir web sitesine 5 bin bağlantı yapılması sonucu site kullanıcıya cevap veremez hale gelebiliyor. Yapılan saldırı sonucu site normal takipçilerine cevap veremiyor.
Bu tür saldırılar hem prestij hem de maddi kayıplara neden oluyor. Dört yıl önce twitter`ın, 2012 yılında THY`nin, Rusya-Gürcistan arasındaki Güney Osetya anlaşmazlığının yaşandığı dönemde de Rusya`nın devlet sitelerine yapılan ve saatlerce sistemlerin kapalı kalmasına yol açan sorunlar DDOS saldırısı kaynaklıydı. Geçen yıl da Türkiye`de 10`dan fazla kamu kurumu bu saldırılara maruz kalmıştı. TÜBİTAK TEYDEB 1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme programı kapsamında `SSL VPN, Güvenli Posta Arşivleme, Güvenli Sunucu Yük Dengeleme` projesiyle desteklenen proje kapsamında geliştirilen DDOS Mitigator 2013 yılı başında piyasaya çıktı.
Sabıkalı IP`leri anında engelliyor
ODTÜ Teknokent`te faaliyet gösteren Labris Teknoloji Ar-Ge Müdürü Oğuz Yılmaz "DDOS Mitigator saldırıyı kanıtlarıyla görme, raporlama ve analiz etme imkânı veriyor. Saldırgan IP`ler, saldırganın ülkesi, saldırı türleri ve süresi gibi önemli verilere ek olarak, ağınızdaki hangi sunucunun ve uygulamanın hedef alındığını size bildirerek ek önlemler almanıza yardımcı oluyor. Coğrafi trafik sınıflandırma özelliği ile ülke ve IP bloğu bazlı filtrelemeler yapabiliyor, ayrıca sabıkalı IP`leri baştan engelleyebiliyor. Yine bu verileri kullanarak mahkemelere suç duyurusunda da bulunuluyor" dedi.
Dünyada 3 ülkede üretim var
2002 yılından bu yana ağ güvenliği alanında çalıştıklarını, bundan önce 3 ürün ailesi ve şimdi de ilk yerli siber savaş aracını geliştirdiklerini belirten Yılmaz, Labris Teknoloji`nin geliştirdiği bu cihazı pazara çıkarma esnasında İsrail ve ABD`nin de geliştirdiğini ve aynı anda dünya pazarına çıktıklarını bildirdi. Dünya pazarında 3 ülke bulunduğunu aktaran Yılmaz "Bundan dolayı ihracat imkânlarımız da çok iyi. Başta Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Uzak Asya bölgelerinde olmak üzere birçok ülkeye ihracata başladık. Milli ürünler olmadan siber savaş kazanılamaz" diye konuştu.