ENES DURMAZ
Onlar hayırseverler ile yardıma muhtaç kişiler arasında köprü görevi gören yardım kuruluşları… İHH, Umut Kervanı Vakfı, Yetimler Vakfı, IHO EBRAR… Yaptıkları ayni ve nakdi yardımlarla milyonlara ulaşan yardım kuruluşları, hayırseverleri bu hayra ortak olmaya çağırdı. Türkiye başta olmak üzere dünyada milyonlara yardım eli uzatan yardım kuruluşları yetkilileri, ‘bir iyilik yap’ çağrısında bulundu. Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık da kan stoklarında ‘alarm’ durumunda olduğunu ifade etti.
*****
İHH, 123 ÜLKEDE YARDIM FAALİYETİ YÜRÜTÜYOR
Yaptıkları yardımlarla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan İHH Genel Sekreteri Durmuş Aydın, “İHH İnsani Yardım Vakfı, 123 ülkede insani yardım, insan hakları ve insani diplomasi alanlarında faaliyet gösteren uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. 1992 yılında gönüllü faaliyetlerle başlayan ve 1995 yılında kurumsallaşan çalışmalar bugün Türkiye’den dünyanın farklı coğrafyalarına ulaşan bir hayır köprüsü olmuştur. İHH olarak, savaş ve savaşın etkisinin sürdüğü bölgelerde, afet bölgelerinde, yoksulluk olan ülke ve bölgelerde faaliyet yürütmekteyiz. Bugüne kadar çalışmalarımız kapsamında on milyonlarca insana farklı alanlarda insani yardımlar ulaştırıldı, binlerce eser açıldı.” ifadelerini kullandı.
49 ÜLKEDE 134 BİN 142 YETİM ÇOCUĞA YARDIM ULAŞTIRILIYOR
Hayırsever sponsorlar aracılığıyla on bönlerce yetim çocuğa düzenli olarak yardım ulaştırdıklarını ifade eden Aydın, “Türkiye dâhil 49 ülkede 134 bin 142 yetim çocuğa Yetim Sponsorluk Sistemiz ile her ay düzenli olarak hayırseverlerin desteklerini ulaştırıyoruz. 2022 yılındaki çalışmalarımız kapsamında; 30 cami, 2 mescid ve 2 Kur’an-ı Kerim okulu inşa edildi. 16 cami ve 6 Kur’an-ı Kerim okulunun inşası da devam ediyor. 8 Afrika ülkesinde 11 bin 215 kişiye Kur'an-ı Kerim hediye ettik. Asya, Afrika, Balkanlar ve Ortadoğu’daki 17 farklı ülkede 109 kalıcı eseri hizmete açtık. Arama kurtarma ekiplerimiz, 2022’de 215 arama kurtarma operasyonuna katıldılar. Ayrıca ekipler tarafından yıl içinde 50 bine yakın kişinin katıldığı 743 eğitim düzenlendi. Yine yıl içerisinde, 19 ülkede bin 375 adet su kuyusunu hizmete açtı. Açılan su kuyuları sayesinde yüzbinlerce kişinin temiz su ihtiyacı karşılandı. Katarakt ameliyatları projemiz ile de 8 farklı ülkede 16 bin 693 ameliyat gerçekleştirdi.” şeklinde konuştu.
HESAP NUMARASI:
Hesap adı: İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı
Şube: İstanbul Fatih
Şube no: 488
Swift no: TCZBTR2A
Türk Lirası
HESAP NO
2124994-5007
IBAN NO
TR66 0001 0004 8802 1249 9450 07
*****
UMUDU YEŞERTEN KERVAN; UMUT KERVANI VAKFI
Türkiye başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde yardım faaliyetleri yürüten Umut Kervanı Vakfı Genel Başkanı Cengiz Kurtaran, “Dünyanın dört bir yanında insani yardım faaliyetlerini sürdüren Umut Kervanı Vakfı olarak, 2023 yılına da yeni bir heyecanla başlamış bulunmaktayız. Her sene olduğu gibi bu sene de yoksulluğa karşı verdiğimiz mücadeleyi artırarak ihtiyaç sahibi ailelere daha fazla ulaşıp yardımcı olabilmenin ve sıkıntılarını gidermenin mutluluğunu yaşıyoruz. Yurt içi ve yurt dışı yardımlarımız ile yetimlerimize, ihtiyaç sahibi ailelerimize, yaşlılarımıza, öğrencilerimize, suya ulaşma imkânı olmayan kardeşlerimize ve bir öğün yemek bile bulamayan nice insanlara ulaştık, ulaşıyoruz ve Allah’ın izni ile ulaşacağız. Hayırseverlerimizin vermiş olduğu destekler doğrultusunda hangi ülkede veya bölgede neye ihtiyaç varsa imkanlarımız doğrultusunda karşılamaya çalışıyoruz. Yaptığımız yardım çağrılarını kulak ardı etmeyen hayır sahiplerinden Allah razı olsun.” dedi.
BU SENE YENİ PROJELER İLE DAHA FAZLA İHTİYAÇ SAHİBİ İNSANA ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ
Yaptıkları yardımlarla ilgili bilgi veren Kurtaran, “Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı olarak, ‘önce insan’ bakış açısıyla yola çıktığımız bu yolda nice insanlara ulaşıyor ve yardımlarımızı ulaştırıyoruz. Bu kapsamda; Cami ve mescid inşası, su kuyusu, kurban, sıcak yemek, kışlık yardımı, yetim yardımı, kırtasiye yardımı, eğitim yardımı, Kur’an-ı Kerim hediyesi, kardeş aile yardımı, süt keçisi, katarakt ameliyatı projesi vb. yardımlarımızı yaptık, yapıyoruz. Bu sene yeni projeler ile daha fazla ihtiyaç sahibi insana ulaşmayı hedefliyoruz. Balık vermeyi değil, balık tutmayı öğretmek şiarıyla, ihtiyaç sahiplerinin kendi geçimlerini sağlayacakları araçları temin etme veya bunun için eğitim verme gibi projelerimizle yolumuza devam edeceğiz inşallah.” ifadelerini kullandı.
GELİN HEP BERABER KARDEŞLERİMİZE UMUT OLALIM
Hayırseverlere çağrıda bulunan Kurtaran son olarak şöyle konuştu; “Özellikle tarım konusunda elverişli topraklara sahip ama bir o kadar elverişli imkanlara sahip olamayan insanlara bu imkanları oluşturmayı hedefliyoruz. Başta yurtiçindeki mağdur ve ihtiyaç sahibi ailelerimiz olmak üzere Filistin, Afganistan, Yemen ve açlık ve susuzluk ile kavrulan Afrika'nın farklı ülkelerindeki kardeşlerimize yardım ve umut elimizi ulaştırmak için hayırseverlerimizin desteğine ihtiyacımız var. Bu nedenle içinde bulunduğumuz mübarek üç aylar münasebetiyle hayırseverlerimize çağrıda bulunarak gelin hep beraber kardeşlerimize umut olalım diyor ve desteklerini bekliyoruz.”
HESAP NUMARASI
Hesap Adı : Umut Kervanı İnsani Yardım ve Eğitim Kültür Vakfı
Şube Kodu : 914
Swift Kodu : TCZBTR2A
HESAP NO
914-65376425-5001
IBAN NO
TR66 0001 0009 1465 3764 2550 01
*****
YETİMLERİN HAMİSİ; YETİMLER VAKFI
Yetimlerin hamisi Yetimler Vakfı Genel Başkanı Fikri Karavil de yaptıkları yardımlarla ilgili şunları ifade etti; “Yetimler Vakfı, yıllardır faaliyette bulunduğu gibi 2022 yılında da ekonomik krizlerin ve maddi imkânsızlıkların olduğu bir süreçte, tüm şartları zorlayarak yurtiçi ve yurtdışındaki yetim, öksüz ve kimsesiz çocuklara, savaş ve afet mağdurlarına insani yardım ulaştırma gayreti içinde önemli faaliyetler gerçekleştirmiştir. Yurtiçinde yetim ailelerimize toplam yaklaşık 5.612.157,00 TL değerinde yardım gerçekleştirilmiştir. Yardım çalışmalarımız sadece yurtiçi ile sınırlı olmayıp, yurtdışında da önceki yıllarda olduğu gibi devam etmiştir. 2022 yılında yurt içinde yaklaşık 5.612.157,00 TL, yurt dışında ise yaklaşık 2.765.000 TL olmak üzere toplam 8.377.157 TL değerinde yardım, yetim, mağdur ve muhtaçlara ulaştırılmıştır.”
YETİM VE ÖKSÜZÜN YÜZÜNE SEVİNÇ, MAZLUM VE MAĞDURUN DA YÜZÜNE TEBESSÜM
Karavil, “Yetimler Vakfı; kurulduğu günden bu yana zengin ile fakir arasında köprü görevini yapmıştır. Hayırlı işler yapan, zor ve sıkıntı zamanında da yetim ve öksüzün yüzüne sevinç, mazlum ve mağdurun da yüzüne tebessüm olmuştur elhamdülillah. Bu hayırlı hizmete peygamber mesleği şuuru ile bakmaktayız. Çalışanlarımızın tamamı gönüllülük esasına göre çalışmaktadır. Yetimler vakfı ailesi olarak hayırlı hizmetler ettiğimize inanıyoruz. Vakfımız; eğitim, yiyecek, giyecek, ısınma, barınma, nakdi ve ayni yardımlarla yetim ve öksüzlerin imdadına yetişmiştir. Bu çerçevede her yıl okul sezonu başlamadan önce binlerce yetim ve öksüz öğrenciye kırtasiye yardımları yapmaktayız. Yetimler vakfı başta üç aylar olmak üzere ihtiyaç duyulduğu zamanlarda yetim ailelere gıda projesi ile binlerce yetimin evine, sofrasına umut olmuştur. Her yıl kış sezonunda binlerce yetim ve öksüz çocuğa bot, mont, bere, eldiven gibi kışlık giyim yardımları yapılmaktadır. Her yıl başta bayramlarda olmak üzere bayramlık elbiseler verilmektedir.” şeklinde konuştu.
İNFAK VE SADAKALARIMIZI ARTTIRALIM
Hayırseverlere çağrıda bulunan Karavil, “Gelin! Henüz yeni üç aylar gibi hayırlı ve bereketli bir iklim olan mübarek bir zaman dilimine girdik. Hayır ve hasenatların kat be kat arttığı bu ayda infak ve sadakalarımızı arttıralım. Kendimize, aile efradımıza ve geleceğimiz olan ahirete hayırlı yatırımlar yapalım. Vakfımızın kapısı herkese açıktır. Dileyen hayırseverlerimiz bizimle irtibata geçerek yardımlarını yapabilirler. Dileyen sosyal medya hesaplarımızdan bize ulaşabilirler.” dedi.
HESAP NUMARASI
HESAP ADI: YETİMLER VAKFI
IBAN: TR70 0001 0025 4782 5246 9450 01
PTT
HESAP ADI: YETİMLER VAKFI
HESAP NO: 14641620
****
40’TAN FAZLA ÜLKEDE MİLYONLARA ULAŞAN YARDIM KURULUŞU; IHO EBRAR
Hollanda merkezli yardım kuruluşu olan IHO EBRAR Genel Başkanı Dr. Abdurrahman Alpsoy, yaptıkları yardımları gazetemize değerlendirdi. Alpsoy, “2010’da Hollanda Merkezli sıfır bütçe ile kurulan Ulluslararası Yardım Kuruluşu IHO EBRAR, bugün 1,5 milyon euroluk yardım bütçesiyle dünyanın dört bir tarafında 40 tan fazla ülkede yüzbinlerce yetim, fakir, mağdur ve muhtaca yardım ulaştıracak uluslararası büyük bir organizasyon haline gelmiş bulunmaktadır. Çalışmalar hakkında bilgi veren Alpsoy, “IHO EBRAR ın çalışmaları iki yönlüdür , bir taraftan Avrupalı hayırseverlerin bağışlarını dünyanın dört bir tarafındaki yardıma muhtaç insanlara ulaştırırken , diğer taraftan her yıl düzenlediği kermes, konser , yetim kahvaltıları gibi sosyal yardımlaşma programlarıyla gurbetçi hayırseverlerine maddi ve manevi etkinliklere katılma fırsatı sunmaktadır. IHO EBRAR ın faaliyetleri şu ana başlıklardan oluşmaktadır ;
- Kurban Bayramı Programı (Vekaleten kurban kesimi ve dağıtımı )
- Ramazan Ayı Yardım Projeleri ( Kumanya paketleri, toplu iftarlar, bayramlık giyim ve harçlık dağıtımı , fitre ve zekat programı )
- Gıda yardım projeleri
- Temiz içme suyu sağlama projeleri
- Giyim yardımı projeleri
- Eğitimi destekleme projeleri ( kırtasiye, okul ve medrese bakım ve imarı, öğrenci bursu )
- Sağlık projeleri ( ilaç ve tıbbi malzeme yardımı, ambulans ve tekerlekli araba temini, katarakt ameliyatları, sünnet programları )
- Kış yardımı projeleri ( battaniye, çadır, odun, kömür ve sıvı yakıt temini, kışlık giyim )
- Acil Yardım Projeleri ( Afetlerde acil gıda, sıcak yemek, barınma ve sağlık yardımları )
- Diğer Sosyal Projeler ( Yetim edinme , kardeş aile, canlı hayvan tedariki, cami imaratı, fidan dikme projeleri )”
MALİ’DE DEV PROJE
Alpsoy, “Düzenli yardım faaliyetlerimizin yanında daha kalıcı projelerimize de başladık. Geçen sene Afrika’nın Mali ülkesinde 3600 metrekarelik bir alana bir ilkokul, bir yetimhane, bir sağlık ocağı, bir cami, çocuk oyun alanı, büyük bir su deposu ile IHO EBRAR ın Afrika ofisi ve misafirhanesinden oluşan büyük bir sosyal dayanışma kompleksinin temelini attık. Bu projenin kalıcı ve büyüklüğünün yanında diğer önemli yanı bu projenin kaynağının Müslüman gurbetçi ilkokul öğrencileri tarafından geçen Ramazan ayında temin edilmesidir. Tüm hayırseverlerimizin üç aylarını tebrik eder, şimdiden yapacakları tüm sadaka ve hasenatlarını Allah kabul etsin.” şeklinde konuştu.
HESAP NUMARASI
Merkez Hollanda
IBAN: NL48INGB0006004426
BIC: INGBNL2A
*****
KIZILAY’DAN KAN BAĞIŞI ÇAĞRISI
Hem bir yardım kuruluşu hem de sağlık alanında büyük bir görev yürüten Kızılay, kurulduğu 1868 yılından bu yana toplumsal dayanışmayı sağlamak, sosyal refahın gelişmesine katkıda bulunmak, yoksul ve muhtaç insanlara barınma, beslenme ve sağlık yardımı ulaştırmak için önemli görevler üstleniyor. Kızılay, kan, afet, uluslararası yardım, göç ve mülteci hizmetleri, sosyal hizmetler, sağlık, ilk yardım, eğitim ve gençlik alanlarında faaliyet sunuyor. Kovid pandemisinin olumsuz etkisinin ardından yeni bir salgın olan influenza ile grip salgınına eklenen kış koşulları ise Kızılay’ın kan stoklarını olumsuz etkiledi. Her zaman kanın acil değil sürekli bir ihtiyaç olduğunun altını çizen Kızılay, ülke çapında ulusal kan bağışı seferberliği başlattı. Ülke genelinde olağan şartlarda günlük 9 ila 10 bin ünite arası kan bağışı toplanırken, yaşanan grip salgını ve soğuk havaların etkisiyle bu oran düşüş gösterebiliyor. Kızılay, bu düşüşün önüne geçmek ve farkındalık oluşturmak adına “Kan Dostumuz Olun, Bu Kış Da Umut Olun” sloganı ile “Sen de kan bağışla; 3 kalp sayende atsın, bağışınla yaşasın” kampanyası başlatarak vatandaşları sürekli kan bağışı yapmaya davet etti. Türkiye son üç yıldır ilk kez bu kışı koronavirüs pandemisi olmadan geçiriyor ancak grip vakalarında önceki yıllara göre belirgin bir artış yaşanması da kan bağışı duyarlılığında gerilemeye neden oldu. Kızılay, etkisini ülke genelinde henüz hissettirmemiş soğuk havalar ve yaklaşan Ramazan ayı öncesinde kan stoklarını arttırmak için kan bağışı çağrısında bulundu.
KIZILAY’IN KAN STOKLARI "ALARM" VERİYOR
Kan stok seviyesinin güncel durumuna yönelik konuşan Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, "50 bin asgari stok seviyesinin altına düşüldüğünde 'alarm' veriyoruz. Çünkü bu Türkiye'nin ulusal kan stoku. Tamamen vatandaşlarımızın gönüllü destekleriyle bu stokları yönetiyoruz, dolduruyoruz ve kan ihtiyaçlarını bu şekilde karşılıyoruz. Kan stoklarında şu an 35 bin düzeyindeyiz. Günlük 8-9-10 bin ünite civarında kan alıyoruz ve aşağı yukarı bu kadar da bir sarfiyatımız var. Günlük 2-3 bin ünite fazla kan bağışı aldığımızda stok seviyelerini doldurabiliyoruz. Şu an çok panik yapacak bir durum yok ama stokların güvende olması, her türlü kötü şarta, olumsuz duruma karşı hazır olması açısından asgari stokları belli bir seviyede tutmamız gerekiyor." değerlendirmesini yaptı. Kınık, ramazan ayında da kan bağışlarının azaldığına işaret ederek, bu döneme yüksek stok seviyesiyle girilmesinin önem taşıdığını vurguladı.