ABD merkezli Healthy Life (Sağlıklı Yaşam) isimli internet sitesi, Pringles gibi patates cipslerinin kansere yol açtığını öne süren bir rapor yayımladı. Pringles`ın "Cipslerimizin içindeki patates miktarı o kadar az ki, teknik olarak patates cipsi bile sayılmaz" açıklamasından yola çıkan site, cipsin nasıl kansere yol açtığını araştırdı.

SARI-KAHVERENGİYE DÖNÜŞÜYOR

Rapora göre patates cipslerinin kansere yol açmasının asıl nedeni, içeriğindeki akrilamid maddesi. Kansere yol açmanın yanı sıra sinir hücrelerine de zarar veren akrilamid, patates gibi karbonhidrat açısından zengin olan gıdalar yüksek ısıda pişirildiğinde ortaya çıkıyor. Bu gıdaların piştikten sonra üzerlerinde oluşan sarı ve kahverengi yüzey, akrilamid maddesinin ortaya çıktığı anlamına geliyor. Piştiğinde akrilamid ortaya çıkaran gıdalar arasında, ekmek kabuğu, tost, kavrulmuş kuruyemişler, kavrulmuş kahve de var.

ISI, 100 DERECEYE ÇIKINCA

Uzmanlar, akrilamidin sadece kızgın yağda değil, fırında pişirilen gıdalarda da ortaya çıktığını söylüyor. Isının 100 derecenin üzerine çıktığı bütün pişirme yöntemlerinde akrilamidin ortaya çıkacağını söyleyen araştırmacılar, alınan önlemlerin de fazla işe yaramadığını söylüyor. Bilinen tüm pişirme yöntemlerinin başarılı bir şekilde uygulanması halinde bile akrilamid alımı en fazla yüzde 40 oranında azalıyor.

AKRİLAMİD YALNIZ DEĞİL

Yüksek ısıda pişirilen gıdaların içindeki tek zararlı madde akrilamid değil. Avrupa Birliği tarafından üç yıl süreyle yürütülen ve 2007`de yayımlanan HEATOX isimli araştırma, yüksek ısının 800`den fazla kimyasal ortaya çıkardığını ve bunların 52`sinin kanserojen olduğunu tespit etti. Bunlardan en tehlikelileri ise et ve et ürünlerinin gereğinden fazla pişirilip yandığı durumlarda ortaya çıkan HCA ve PAH ve vücutta iltihaplanmaya yol açarak kalp krizi, diyabet ve böbrek hastalıklarına neden olan AGE isimli maddeler.