Şanlıurfa'da kasaplık yapan Ali Rıza Bademci, konuya dikkat çeken önemli tavsiyelerde bulundu.
Dişi hayvanların kesiminin kesinlikle yasaklanması gerektiğini belirten Bademci, bu şekilde devam etmesi halinde ilerleyen yıllarda daha büyük sıkıntıların yaşanabileceğine vurgu yaptı.
"Meyve veren ağacı kesersen meyvesini alamazsın. Bu şekilde devam ederse ilerleyen yıllarda bu sıkıntıları daha fazla çekeceğiz." diyen Bademci, pahalılığından dolayı kırmızı eti ancak belirli bir kesimin yiyebildiğini söyledi.
Piyasadaki et fiyatlarının yüksekliğinden dolayı dar gelirli vatandaşların et alamadığını kaydeden Bademci, fiyatların ilk defa bu kadar yükseldiğini belirtti.
Et fiyatlarındaki artışın en büyük nedeninin pansuman çözümlerle et ithal edilerek yerli üretimin ihmal edilmesi olduğuna işaret eden Bademci, kalıcı çözüm için mutlaka üretimin artırılması ve bu alana desteklemelerin yapılması gerektiğinin altını çizdi.
"Üretmeden tüketen bir toplum olduk"
İthal etin çözüm olmayacağını dile getiren Bademci, "Yapılacak olan ithal et desteği sadece pansuman bir çözüm olur. Kalıcı bir çözüm istiyorsak üretmemiz lazım. Üretmeden tüketen bir toplum olduk maalesef. Ben 13 senedir iş yeri çalıştırıyorum ama ilk defa et fiyatları bu kadar yükseldi. Vatandaşların alım gücü düştü, kimse et alamıyor. Kırmızı etin yanında beyaz et de satıyoruz fakat tavuk etinde de fiyatlar yükseldiği için kimse alamıyor." şeklinde konuştu.
"Meyve veren ağacı kesersen meyvesini alamazsın"
Dişi hayvanların kesiminin yasaklanması gerektiğini belirten Bademci, "Meyve veren ağacı kesersen meyvesini alamazsın. Öncelikle dişi hayvanların kesiminin kesinlikle yasaklanması lazım. Bu şekilde devam ederse ilerleyen yıllarda bu sıkıntıları daha fazla çekeceğiz. Kesimhanelere bakılırsa eğer, görülecektir ki birçok yavrulu hayvan kesiliyor ve yavruları çöpe atılıyor." ifadelerini kullandı.
"Bu işin ehli olan kişilere destek verilmesi lazım"
Devletin üretime destek vermesi gerektiğini belirten Bademci, "Bir kesim yemeğe tat versin diye tavuk alıyor, ne yapsınlar tavuğun fiyatı da yükseldi. Kırmızı eti belli bir kesim yiyebiliyor, belli bir kesim ise ancak Kurban Bayramından Kurban Bayramı'na yiyebiliyorlar. Her şeyden önce devletin üretime destek vermesi lazım. Dışarıdan getirmek çözüm değil, yerli üretim olması lazım. Yerli üretime gerektiği kadar destek verilmezse ilerleyen yıllarda daha çok sıkıntı yaşayacağız. Devlet, gerçekten bu işin ehli olan, üretim yapabilecek vatandaşlarımıza destek vermeli. Ancak bu şekilde bir çözüme kavuşulur. Devlet, inşallah bu işe el atar da ilerleyen yıllarda halkımız refaha kavuşur, hayvanlarımız bol olur, insanlar rahat rahat et alır, gıda alır." dedi. (İLKHA)