İstanbul Boğazı’nın iki yakasını denizin altından birbirine bağlama sevdasının 1860 yılında Sultan Abdülmecit’in proje hazırlatmasıyla başladığını belirten Bakan Karaismailoğlu, "O günden sonra bir hayal olarak görülen bu proje gerçeğe döndü. Bir değil, iki dev ulaşım projesi ile boğazın altından geçildi. İlk olarak Marmaray ve ardından Avrasya Tüneli. Her iki eserimiz de ulaştırma alanında dünyanın en önemli ve başarılı mühendislik projeleri olarak tarihteki yerlerini aldı. Marmaray, ters yöne iki akıntının olduğu, yüzeyin 60 metre derinliğinde, dünyanın en derin batırma tüp tüneliyle iki kıtayı birleştiren tek proje olurken, Avrasya Tüneli ise iki kıtayı deniz tabanının altından birleştiren dünyanın ilk iki katlı karayolu tüneli olup, eşsiz bir mühendislik olarak tarihte yerini almıştır." ifadelerini kullandı.
Avrasya Tüneli’nin dünyanın en başarılı mühendislik projelerinden birisi olduğunun altını çizen Karaismailoğlu, projenin büyük ve güçlü Türkiye’nin eseri olduğunu söyledi. Avrasya Tüneli’nin İstanbul Boğazı’nı deniz tabanının altından geçen 5 bin 400 metre uzunluğundaki iki katlı tüneli de kapsayan toplam 14 bin 600 metrelik bir güzergahta, Kazlıçeşme ile Göztepe arasında inşa edildiğini söyledi.
Avrasya Tüneli’nin sağladığı faydaları örnek olarak veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, 2022 yılında Avrasya Tüneli’ni kullanan araçların yüzde 93’ünün otomobil, yüzde 6’sının minibüs ve yüzde 1’inin motosiklet olduğunu kaydetti.
1 Mayıs 2022 itibarıyla motosikletlerin kullanımına izin verilen tünelden 2022 yılı içerisinde 256 bin 264 motosiklet geçişi gerçekleştiğinin altını çizen Karaismailoğlu, araçların tüneli tercih etme oranının Asya yönünde yüzde 50,3, Avrupa yönünde yüzde 49,7 olarak gerçekleştiğine vurgu yaptı.
Karaismailoğlu, bugün itibarıyla Avrasya Tüneli’nden açıldığı günden itibaren 100 milyon aracın geçtiğini bildirdi.(İLKHA)