GAZİANTEP- En eski yerleşim yerlerinden olan Karagöz Mahallesi'nde sık aralıklarla yapılmış tarihi Camiler, tarih ve maneviyat iklimini bir arada yaşatıyor.
Fransız işgali sırasında atılan çok sayıda top mermisine rağmen ayakta kalan bu camiler, tarih ve maneviyatın buram buram koktuğu mekanlar olmuş.
En eski Camii Ömeriye
Gaziantep'in Karagöz Mahallesi ile Düğmeci Mahallesi arasında bulunan tarihi Ömeriye Cami, Antep'in en eski camisidir. Miladi 1210 yılında tamirden geçirildiği kayıtlarda yazmaktadır.
1920 yılında Fransızların Antep'i işgali sırasında atılan çok sayıda top mermisine rağmen ayakta kalan Caminin kim tarafından yapıldığı tam olarak bilinememekle birlikte 2. Halife Hz. Ömer zamanında yapıldığı, ya da Hz. Ömer'in kızından olma torunu Emevi Halifesi Ömer Bin Abdülaziz tarafından yaptırıldığı iddia ediliyor. Ayrıca iddialar arasında Cami'yi Hz. Ömer'in yaptığı, Ömer Bin Abdulaziz'in de onardığı söyleniyor.
Caminin bir diğer adı da" İki Ömer" anlamında "Ömereyn" dir. Caminin taç kapısı ve mihrabı ak-kara taşlarla örülmüştür. Minare şerefesinin korkuluklarında oyma taş işçiliğinin güzel örnekleri görülmektedir. Hatta minarenin bedeninde Antep Savunmasının dehşetli günlerinden kalan mermi ve şarapnel parçalarının izlerini görmek mümkündür.
Keşfedilmeyi bekleyen Cami, Handaniye (Handan Bey):
Antep Kalesinin güney cephesinde yer alan Camii, Karagöz Mahallesi'nin dar sokakları arasında bulunuyor. Bir de Caminin kendisine has, içinde çeşitli sevimli kuşların barınağı haline gelmiş bir bahçesi var.
Caminin Miladi 1647 yılındaki kayıtlarda ismi Handan Bey olarak geçmektedir. Antep'te yaşamış Erzincanlı beylerin en fakiri sayılan Handan Ağa tarafından yaptırıldığı söyleniyor. Caminin daha önceleri gelir getiren bir de saraçhanesi varmış. fakat İsmet İnönü zamanında bu vakıf malı satılmış. Fransız işgalinde atılan top mermileri nedeniyle cami ibadet yapılamayacak duruma gelmiş. 1956 yılına kadar ibadet edilemeyen Camii, mahalle sakinlerinin el birliğiyle tekrar onarılarak ibadete açılmış.
Camii onarımı o zamanlar yaşlı bir kadının (isminin açıklanmasını istememiş) verdiği bir kese altın ve mahallelinin elbirliğiyle yapılmış.
Bu Caminin bir diğer özelliği ise, "Hünkâr Tahtı"nda da yer alan kökboyanın halen durması. Selçuk ve Arap mimarisinden oluşan Camii halen bir çok özelliğini koruyor.
Alaüddevle (Ali Dola) Cami:
Uzun Çarsı'nın batısında Eski Saray Caddesi'nde yer alıyor. Halk arasında Ali Dola Camii de denilmektedir. Şu sıralar restore edilen Cami 1515 yılından önce yapılmış.
Karagöz Camii:
1756 yılında meşhur Nuri Mehmet Paşa'nın dedesi ve Antep'in yerlisi olan Battal Ağa tarafından yapımına başlanan Cami 1758 yılında tamamlanmış.
Karagöz Mahallesi'nde yer alan camiler, çok sık aralıklarla yapılmış: Örneğin, Alaüddevle Cami ile Karagöz Cami arası sadece 100-150 metredir.
Ramazan ayının girmesiyle daha da canlanan tarihi camilerde namaz vakitlerinin dışında gündüz çocuklar Kur'an dersi alıyor, büyüklerde ayrı saatte mukabele yapıyor. Camilerde gece teravih namazlarının yanı sıra tesbih namazları da sık sık kılınıyor. (Şefik Mert-İLKHA)