HABER MRK - Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu'nun 430. Hafta basın açıklamasının konusu Doğu Türkistan ve Özbekistan'daki Müslümanlara, başta oruç yasağı olmak üzere yapılan zulümlerdi. Basın açıklamasını İnsan Hakları Savunucuları Derneği genel başkan yardımcısı Abdülmecit Kararasalan okudu.


Doğu Türkistan'daki zulmü hatırlatmak için toplandıklarını açıklayan Kararasalan, "Bilindiği gibi 1884 yılına kadar bugün Özbekistan, Zalim Çin Yönetimince 'Çin-Sincan özerk Bölgesi' olarak adlandırılan Doğu Türkistan, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan ve Türkmenistan'ın bulunduğu bölgeye 'Türkistan' denmekteydi. Lehçeleri farklı olsa da aynı inanç aynı köke bağlı Müslüman bir millet buralarda yaşamaktaydı. Ateşli silahların keşfi sanayi inkılâbı ve ağır sanayinin gelişmesi ile bu gücü büyük oranda ele geçiren devletlerden Çin ve Rusya, daha sonraki isimleriyle Komünist Çin ve Sovyet Rusyası tarafından bu topraklar, İslam ümmetinin toprakları, kâfirler tarafından birleşmesinler diye parça parça edilerek istila edildi. Müslümanların dinini özgürce yaşaması, başkalarına anlatması, cemaat oluşturması, mescit yapmasını yasaklamışlardır. Özbekistan'da 1990'larda 4000'e çıkan cami sayısını 1000'e düşürmüşlerdir. Ülkeyi diktatörlükle yöneten İslam Kerimov, bütün dinî, ekonomik ve siyasi hayatı kendi kontrol etmekte, başta kızı olmak üzere birçok akrabasını zenginleştirmekte, ekonomik sistemi doğrudan kendi akrabalarına bağlamakta, polise istediği kimseyi tutuklayıp ırzına geçmek dâhil birçok uygulamasına ses çıkarmamaktadır" dedi.


Dini hassasiyeti olan kişilerin devamlı olarak güvenlik güçleri tarafından gözetlendiklerini belirten Kararasalan, muhalif fikir veya davranışta bulunanlar ise "Terörist" yaftası vurularak hapse atıldıklarını söyledi.


"Özbekistan'da başörtülü olarak sokaklarda gezmek bile yasak" diyen Kararasalan, "Camiye 18 yaşından küçüklerin girmesi yasak. Camilerde sadece içeride ezan okunuyor, dışarıda okunması yasak. Konferans düzenlemek yasak, şu anda hapishanelerde, on binlerce Müslüman bulunuyor. Evet, bu bağlamda bu ülkelerde tüm haksızlıkların bitmesini tekrar temenni eder katılımınız için teşekkür ederiz" dedi. (İLKHA)