VAN-Gezi parkı olaylarından sonra sosyal paylaşım sitelerinde 200 bin ağacın kesileceği iddialarıyla konuşulan Çadakdibi (Zortul) köyü sakinleri, Erciş ilçe kaymakamlığı önünde bir açıklama yaparak konutlarının yapılmasını istediler.

 

"Her seferinde süreci erteliyorlar"

Basın açıklamasını yapan Nimet Uçar, "İki senedir dışarıdayız. Mağduruz. Devlet bize herhangi bir süreç tanımadı. Bize öngörülen arazi dahilinde yeniden bir yapılandırma yapmışlar. Öyle bir yer çıkarmışlar ki, başka köyü bizim köye tahsis ediyorlar. Bizim köyü de dağa çıkarmaya çalışıyorlar. Bunların hepsi tespitli şeylerdir. İki senedir çoluk çocuk perişan olmuş. Herkes de burada şahittir. Devlette bunu çok iyi biliyor. Kaymakam Bey de biliyor. Her seferinde süreci erteliyorlar. 1 ay, 2 ay, 5 ay bu şekilde iki yıl boyunca ertelendik. Bize de bir çare bulunsun. Vatandaş değil miyiz? Ya bunu hiç yapmasalardı. Yapmışlar bari sonuna kadar getirsinler. Biz yetkililere bunu yapamıyorsanız bizim kendi arazilerimizde yapın dedik. Onlar bize 'hisseli tapu olduğu için yapılmıyor' dediler. Önce öngörüldü. Nerdeyse tapular verilecekti. Krokisi çizildi, kazıkları çakıldı. Ondan sonra ne olduysa süreç baltalandı" diye ifade etti.

 

Konutların yapılacağı yer için 200 bin ağaç kesileceği yönündeki iddialara cevap veren Uçar "Eğer ağaçların dalları sayılırsa 200 bin sayısı mümkün olur" diyerek 200 bin ağacın olmadığını söyledi. 'Hazine yeri olduğu zaman ne merada ne de hisseli tapuda yapılıyor'
Kaymakam ile görüştükleri söyleyen köy sakinlerinden Bayram Uçar, "Kaymakam Bey'e dedik 'konutları bizim arazimizde yapın'. Bize dedi 'hazine yeri olduğu zaman ne merada ne de hisseli tapuda yapılıyor.' Biz sadece konutlarımızı istiyoruz. Başka bir derdimiz kimseyle yoktur. Yatalak hastamız var. Konteynırlarda kalıyoruz. Şuan da evlerimiz hasarlı. Yıkım emri verilmiş. Hatta birkaç ailenin evini yıktılar. Mağdur olmuşlar. Çadırda kalıyorlar" dedi.

 

"Biz ağlıyoruz Sayın Kaymakam"

Konutlarının yapılmasını isteyen köy sakini Hüseyin Uçar ise, "Biz Kaymakam Bey'e dedik. 'Çocuk ağlamadan, anne çocuğuna süt vermez'. Biz ağlıyoruz Sayın Kaymakam. Biz dışarıda kalmışız. Çoluk çocuk sahibiyiz. Bu sıcakta bu çadırda. Allah'tan korkun. Biz istiyoruz ki bize konut yapılsın" diyerek çözüm bulunmasını istedi. (Hamza Kaya-İLKHA)