2023 seçimlerine 3 aya yakın bir süre kaldı. Cumhurbaşkanı adayında anlaşamayan muhalefet, hükümet programında mutabakat sağladı. 6 partinin Ortak Politikalar Mutabakat Metni, Ankara'da açıklandı. 9 ana başlık altında toplanan metnin açıklandığı program, Ankara'da ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezi'nde halkla paylaşıldı. Açıklanan metinde icraat vaatlerinden çok ‘yıkım’ vaatleri yer alıyor.

'YIKIM' VAATLERİ

Türkiye'nin simge eserlerinin baltalanacağının ilan edildiği mutabakat metninin maddeleri arasında şu tartışmalı vaatler sıralandı:

Akkuyu Nükleer Santral Projesi gözden geçirilecek,

Kanal İstanbul Projesi iptal edilecek,

Yeni termik santral yapılmayacak,

Kur Korumalı Mevduat Sistemi durdurulacak,

Kalıcı yaz saati uygulaması kaldırılacak,

Fiyat İstikrar Komitesi kapatılacak,

Şehir Hastanesi olarak yapımı süren inşaatlar durdurulacak,

Varlık Fonu kapatılacak,

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İstanbul Ofisi kapatılacak,

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi kapatılarak Çankaya Köşkü'ne taşınacak.

MEVCUT PROJELERİ DURDURACAKLARMIŞ!

Millet İttifakı seçim vaatlerini açıkladığı bu toplantıda da şaşırtmadı. Partililer kendilerine verilen konu başlıkları hakkında konuşurken yayınlanan bir videodaki ifadeler tepki topladı. Buna göre Millet İttifakı, Şehir Hastaneleri ihalelerini seçimi kazandıkları takdirde iptal edecek ve yeni proje ihalelerine çıkmayacak. Muhalefetin bu vaadi tepki toplarken; ihaleleri durdurmalarına 'Yakıp yıkmaya geliyorlar' yorumları geldi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YENİDEN UYGULANACAK

Uluslararası sözleşmelere geri dönüleceğine vurgu yapılan metinde, "Kadına yönelik şiddetle etkin şekilde mücadele edecek, şiddetin önlenmesi adına uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuat hükümlerini etkili şekilde uygulayacağız" ifadeleriyle tekrar İstanbul Sözleşmesine geri dönüleceği belirtildi. Aileye ve özellikle kadına büyük zararlar veren İstanbul Sözleşmesi geçtiğimiz yıl kaldırılmıştı.

FETÖ'CÜLERE AF

15 Temmuz sonrası FETÖ soruşturması kapsamında görevlerinden alınanlara yönelik yapılacak düzenlemede, "Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamelerinden kaynaklanan mağduriyetlere son vereceğiz. 15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ tarafından gerçekleştirilen darbe teşebbüsü sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamelerinden kaynaklanan mağduriyetlere son vereceğiz" ifadeleri yer aldı.

BAKANLIKLARIN İSİMLERİ DEĞİŞECEK

Altılı masanın ortak mutabakat metnine göre ismi değiştirilecek bakanlıklar iste şöyle listelendi:

Ticaret Bakanlığının ismi “Esnaf ve Ticaret Bakanlığı”,

Tarım ve Orman Bakanlığının ismi “Tarım ve Gıda Güvenliği Bakanlığı”,

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ismi “Kadın, Aile ve Çocuk Bakanlığı”,

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ismi “İklim, Çevre ve Orman Bakanlığı” olacak.

EĞİTİM SİL BAŞTAN

YÖK'ün kaldırılacağı ve kararnamelerine son verileceği açıklanan mutabakat bildirisinde öğrencilere şu anda sunulan ücretsiz ders kitabı ve yemek imkânı gibi çeşitli hizmetlerin revize edilip süslenerek vaat olarak aktarıldığı görüldü. OHAL kararnamelerine son verilerek FETÖ’cülerin görevlerine dönecekleri de vaatler arasında. Eğitime ilişkin açıklanan projede ise yeniden sil baştan geriye gidildiği görülüyor. 1 yılı okul öncesi eğitim, 5 yılı ilkokul, 4 yılı ortaokul, 3 yılı ise lise olmak üzere 1+5+4+3'lük sil baştan bir modeli hedefleyen muhalefet, yeni bir bilinmezin ipuçlarını verdi.

MUTABAKAT METNİ BATI’YI MEMNUN ETTİ

Muhalefetin seçime yönelik vaatleri, batı medyasını da memnun etti. France 24, "muhalefetin, iktidara gelmesi halinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mirasını ortadan kaldırma sözü verdiğini" yazdı. Erdoğan'a karşı birleşen altı partinin, 13 Şubat'ta, cumhurbaşkanı seçimi için ortak aday belirleme sözü verdiği de kaydedilerek, referandumla halk tarafından onay verilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne karşı planlanan adımların ayrıntıları aktarıldı:

"YETKİLERİN ÇOĞUNU GERİ ALMAYI HEDEFLİYORLAR"

Muhalefetin 2 bin 300 maddelik programı, Erdoğan'ın parlamento ve bakanlık oylamasından aldığı yetkilerin çoğunu geri almayı hedefliyor. Cumhurbaşkanı, 7 yıllık görev süresiyle sınırlandırılıyor ve yetkilendirilmiş yeni bir başbakan milletvekillerine karşı sorumlu oluyor.

"SEÇİMLER, BATI İÇİN HAYATİ"

Diğer taraftan Türkiye'nin NATO'nun stratejik bir üyesi ve Suriye'den Ukrayna'ya uzanan savaşlarda kilit bir oyuncu olarak oynadığı rolün, yaklaşan seçimleri geleneksel Batılı müttefikleri için "hayati" kıldığı belirtildi. Batılı ülkelerin, "Erdoğan'ın öfkesini çekmemek için" seçimin dışında kalmaya çalıştığı belirtilerek, ancak ABD Başkanı Joe Biden'ın 2020 seçim kampanyası sırasında bir televizyon röportajında, Washington'ın Türk muhalefetinin unsurlarına "Erdoğan'ı yenmesi" için yardım etmesi gerektiğini söylediği hatırlatıldı.

ADAYIN AÇIKLANMAMASI HAYAL KIRIKLIĞINA NEDEN OLDU

Altılı masanın tanıtım toplantısını aktaran Associated Press ise muhalefetin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı henüz bir ortak aday gösteremediğini, bunun da "muhalefet destekçilerini hayal kırıklığına uğrattığını" yazdı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylık sinyali verdiği kaydedildi.

HDP İÇİN KONULAN MADDELERİ İTİRAF ETTİLER

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, Ortak Mutabakat Metni'ne HDP için konulan maddeleri itiraf etti. Millet İttifakı, “Seçme ve seçimle hakkını yok sayan kayyum uygulamalarına son vereceğiz” maddesi ile HDP’ye göz kırpmıştı. Canlı yayında konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın ise HDP için düzenlenen diğer maddeleri açıkladı. Taşkın, 6’lı masanın gizli ortağı olarak bilinen HDP için mutabakata konulan maddeleri, şu cümlelerle itiraf etti; “Bazıları diyor ki; Metinde Kürt yok HDP yok. Herkes spesifik bir yerden bakmaya çalışıyor. Bakın dokunulmazlıkların kaldırılmasının zorlaştırılması, parti kapatılmasının zorlaştırılması, barajın yüzde 3'e düşürülmesi, kayyum meselesinin çözülmesi. Ben bir ara 15 madde saymıştım bizim 85 anayasa maddesinde doğrudan veya dolaylı olarak Kürt meselesiyle ilgili olabilecek.”