Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Canlı Hayvan Pazarını ziyaret ederek yetiştiricilerle bir araya geldi.
Belli aralıklarla canlı hayvan pazarını ziyaret ederek yetiştiricilerle ile bir araya geldiklerini belirten Özcan, “Hayvancılık sektörünün yaşadığı sorun ve sıkıntıları yerinde yetiştiricilerimizle istişare yaparak yetkili kurumlara iletiyoruz. Son yıllarda hayvancılık sektörünün ciddi anlamda birtakım sıkıntılar yaşadığını her fırsatta dile getiriyor, bunları da çözmek için gayret gösteriyoruz. Malatya Ticaret Borsası olarak göreve geldiğimiz 2018 yılından itibaren önemli çalışmalara ev sahipliği yaptık. Tarıma Dayalı İhtisas (BESİ) Organize Sanayi Bölgesi ile beraber Süt Toplama Merkezleri ve Soğuk Zinciri Projesini Fırat Kalkınma Ajansı ve Süt Üreticileri Birliği ile tamamladık. Önümüzdeki günlerde faaliyete başlayacak” ifadelerini kullandı.
“Hem vatandaşlarımız uygun fiyata et yemeli hem de yetiştirici kazanmalıdır”
Özcan, açıklamasının devamında şunları söyledi:
“Hayvancılık sektöründe girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu her fırsatta dile getiriyorduk. Tarım Bakanlığı’nın, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin üzerinde sağladığı arpa desteğinden yetiştiricilerimiz faydalanmaktadır. Özellikle yem fiyatlarının mutlaka kontrol ve denetim altına alınması konusunu her fırsatta dile getiriyoruz. Devletimiz tarafından, son Bakanlar Kurulu toplantısında nisan ayının sonuna kadar yem ve gübre fiyatlarında bir artış olmayacağını ifade ettiler. Ocak ayı içerisinde yem fabrikaları kısmi bir artış gerçekleştirmiş. Yem fiyatları artıkça maliyetler artıyor. Maliyet artıkça et fiyatlarında ciddi bir artışı söz konusu. Bunların mutlaka denetim altına alınması gerekiyor. Hem vatandaşımız uygun fiyata et yemeli hem de yetiştiricilerimizde maliyetinin altına hayvanlarını kesmeye zorlanmamalıdır. Burada piyasaları regüle edici destekleri Tarım ve Orman Bakanlığı birçok kalemden ziyade, birkaç kaleme indirip yetiştiricilerimizi bu konuda desteklemesi gerekmektedir.”
“Süt hayvanı kesimi kontrol altına alınarak zorlaştırılmalıdır”
Damızlık hayvancılık konusunda hassasiyetin ön plana çıkması gerektiğine vurgu yapan Özcan, “Hayvansal gıda fiyatlarının çok yüksek olmasına sebep oluşturdu. Süt hayvanı kesimini ciddi anlamda kontrol altına alınıp zorlaştırılması gerekmektedir. Bugün yaşadığımız en büyük sorun inek yok. İnek yoksa dana da sütte yok. Geçici tedbirler yerine kalıcı tedbirler almak bize daha doğru bir yol gösterir” ifadelerini kullandı. (İLKHA)