Şarku’l Avsat’ın dergiden aktardığı habere göre kısa süreli kalori alımı, beyinde sinir hücrelerinin birçok farklı işlevini düzenleyen, beyin ile bağırsak arasındaki sinyal yolunu kontrol eden ve yıldız şeklindeki hücreler olan astrositler tarafından düzenleniyor.
Journal of Physiology dergisinde yayınlanan çalışmada araştırmacılar, fareler üzerinde yapılan deneylerle, sürekli olarak yüksek yağlı yemenin bu sinyallerin seyrini bozduğu gördü. Ayrıca kısa süreli yüksek yağlı (yüksek kalorili) bir diyetle beslendikten sonra beynin yenenlere uyum sağladığını ve kalori alımını dengelemek için yenen yiyecek miktarının azaltıldığı bulundu.
Pensilvanya Eyalet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden çalışmanın baş araştırmacısı Dr. Kirsten Browning üniversitenin web sitesinde yayınlanan bir raporda, “Kalori alımı kısa vadede astrositler tarafından düzenleniyor gibi görünüyor. Yüksek yağlı bir diyete kısa süreli maruz kalmanın (3 ila 5 gün) astrositler üzerinde en büyük etkiye sahip olduğunu ve mide kontrolünün normal sinyal yolunu bozduğunu bulduk. Zamanla astrositler yüksek yağlı gıdalara duyarsızlaşıyor gibi görünüyor” dedi.
“Astrositlerin tepki vermemesi için yaklaşık 10-14 günlük yüksek yağlı bir diyet yemenin yeterli olduğunu, beynin kalori alımını düzenleme yeteneğini kaybettiğini ve bunun mideye sinyal iletimini nasıl bozduğunu gördük” diye ekledi.
Astrositler başlangıçta yüksek yağlı yiyeceklerle reaksiyona girer, aktivasyonları sinir hücrelerini uyaran kimyasallar (glutamat dahil) olan glial taşıyıcıların salınmasına yol açar. Doğal sinyal yolları, midenin nasıl çalıştığını kontrol eden sinir hücrelerinin uyarılmasını sağlar ve mide dolana kadar düzgün bir şekilde büzülmesini ve sindirim sisteminden geçen yiyeceklere yanıt olarak boşalmasını sağlar. Ve astrositlerin sinyalleri inhibe edildiğinde, bu sindirimde gecikmeye yol açıyor.