Uzmanlara göre çocuklar ilk yıllarında her şeyi özümser. Bu yüzden bundan yararlanmak ve onlara okuma gibi bazı güzel alışkanlıklar öğretmek gerektiği belirtiliyor.
Yaşı ne olursa olsun, çocuklara kitap okumak beyin gelişimini, aradaki bağı ve tüm yaşamları boyunca ona hizmet edecek birçok önemli beceriye yardımcı olur.
İLKHA muhabirinin, "Çocuklara uyuma saatinde kitap okumanın faydaları nelerdir? Ebeveynlerin kitap okuması mı sesli hikâye dinletmek mi tercih edilmelidir?" sorularını yanıtlayan Uzman Psikolojik Danışman Melek Altunel, çocukların okuma alışkanlığı kazanabilmesi için önemli tavsiyelerde bulundu.
"Çocuklarda okuma alışkanlığı anne babanın okuma alışkanlığıyla orantılıdır"
Çocuklara küçük yaştan itibaren kitap okumanın; dil gelişimini desteklemek, kelime dağarcığını geliştirmek ve empati kabiliyetini kuvvetlendirmek gibi önemli faydaları olduğu belirten Altunel, "Çocuklarda okuma alışkanlığı en başta anne babanın okuma alışkanlığıyla orantılıdır. Anne babanın kitap okuma becerisi kitap okuma alışkanlığı varsa bu çocuğa da geçer. Ama anne babası okuma yazma bilmeyen insanlar da olabilir. Burada da anne babanın bazı konulardaki düzeni, disiplini çocuğun o davranışı kazanmasında daha kolay etken olabilir. Mesela bir anne düzenli bir şekilde çocuğun yemeği hazırlıyorsa ya da evi düzenliyse ve baba düzenli bir şekilde ev ile ilgileniyorsa bu, çocukta düzen davranışı oturacağı için bazı alışkanlıkların kazandırılması da kolay olabilir. Anne babanın tutumu burada önemli." dedi.
"Çocuğun neyi okuduğuna dikkat etmek gerekir"
Okuma alışkanlığının zararının olmadığını ifade eden Altunel, devamında şunları aktardı:
"Okuma alışkanlığının zararları yok ama çocuğun neyi okuduğuna dikkat etmek gerekir. Çocuğun hayal gücünü bozacak, bilinçaltına yanlış bilgiler yer edindirecek şeyler okumaması gerekiyor. O yüzden okumak iyidir ama neyi okuyacağını bilmek daha iyidir. Günümüzde çok fazla okunacak kaynağımız var ama neyi okuyacağımızı bilmek önem arz ediyor. Anne babalara tavsiyem özellikle çocukların yaşı küçükse çocuklar neyi okumak istiyorsa önce kendilerinin okuması gerekir. Okuyacakları kitaplar çok küçük ve ince kitaplardır. Önce bununla başlamaları gerekir. Çocukların uygun gördükleri kitapları okutmalarıyla birlikte hem anne babanın okuma davranışına çocuk şahit olacak hem de kitabın içeriğinin ne olduğunu öğrenip ona göre yönlendirmede bulunacak. Buna dikkat etmek gerekir."
"Sesli kitap yerine ebeveynlerin kitap okuması daha etkilidir"
Kitap okumak çocuğun anne babasıyla bağını güçlendireceğini aktaran Altunel, "Sesli kitap yerine ebeveynlerin kitap okuması daha etkilidir. Çünkü anne çocuk veya baba çocuk arasındaki ilişki daha sağlıklı olur. Çocuklara küçükken verilen emek büyüdüğünde onun ne kadar olumlu şekilde döndüğünü fark edersiniz. Belki işiniz yoğundur ve çoktur ama o çocukla küçük yaşta ilgilenmek sizin gelecekte o çocuğun daha iyi bir hayata adım atmasına sebep olur. Dijital kitabı küçük yaş grubu için çok uygun bulmuyorum. Ama konuşmanın daha iyi oturması için diksiyon davranışlarının daha iyi olması için bazı okumalar vardır. Bu okumalar da faydalı olabilir. Ama en başta anne babanın çocuğa okumasını daha doğru buluyorum." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)