Kızıltepe ilçesine bağlı Kocalar mahalle sakinleri imarlarının olmadığı gerekçesiyle kolluk kuvvetleri zoruyla elektrik sayaçlarının dışarıya çıkarıldığını ve kazı çalışmalarının zorla yapılmasından dolayı mağdur olduklarını belirtti.
6 aydır DEDAŞ yetkilileriyle hukuki olarak mücadele ettiklerini ifade eden mahalle halkı, bir an önce bu mağduriyetin çözülmesini dile getirdi.
DEDAŞ'ın kendilerine mağduriyet yaşattığını vurgulayan mahalle sakinlerinden Kadir Yaman, personelin yetki belgeleri olmamasına rağmen zorla mülkiyetlerine girdiklerini ifade etti.
"Ellerinde herhangi bir yetki belgesi olmadan bizim özel mülkümüze tecavüz ettiler"
Yaman, "Kocalar Yeşilova mezrasında DEDAŞ'ın zulmüyle karşı karşıyayız. Ellerinde herhangi bir yetki belgesi olmadan bizim özel mülkümüze girdiler. Valilikten imarın olmadığına dair bize yazı verdiler. Ama DEDAŞ askeri birlikle zorla bizim mahalleye geldiler. Gerekçe olarak elektrik direklerini ve telleri yenileyeceklerini söylediler. Onun dışında sayaçları da dışarıya çıkarmaya çalışıyorlar. Öyle bir hakları yok, bunu herkes de biliyor. 10-15 tane direk koyacaklar, 15 tane direğin kamulaştırılmasını istedik, onu da yapmıyorlar, ona da karşı çıktılar." şeklinde konuştu.
Bu tür olayların sadece Doğu bölgelerine yapıldığına dikkat çeken Yaman yetkililer seslenerek, "Mağduriyetimiz söz konusudur ve bütün mahalle de mağdur bir şeklidedir. Bu olayı 81 il olmasına rağmen sadece 6 ilde yapması insanların aklına farklı şeyler getiriyor. Resmen bize hırsız gözüyle bakıyorlar. İsteğimiz imarımızı yapıp ruhsatlarımızı çıkarmalarıdır. Yetkililerden bu konuda desteklerini bekliyoruz." ifadelerini dile getirdi.
6 aydır DEDAŞ yetkilileriyle hukuki anlamda mücadele ettiklerini belirten Uğur Yaman,"Valilikte ve kaymakamlıkta tapularımız olmasına rağmen askeriyenin zoruyla elektrik sayaçlarını dışarıya çıkaracaklarını söylediler. Kaçak elektrik de kullanmıyoruz sayaçlarımız da bellidir. Bize diyorlar ki elektriğinize yapılandırma yapıp elektrik direklerini ve kablolarını yenileyeceğiz. Asker zoruyla elektrik sayaçlarını dışarı çıkartıp bize zulüm ediyorlar. Valilik ve kaymakamlıktan desteklerini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
"DEDAŞ yüzlerce asker ve tomalarla zorla bizim mülkümüze girmiş durumdadır"
DEDAŞ'ın yüzlerce asker ve Jandarma ekipleriyle zorla mahalleye girdiklerini ifade eden Fatih Yaman da "Şu an mahallemiz ciddi bir mağduriyet içerisindedir. Burada imarımız olmamasına rağmen ayrıca valiliğin yazısının olmasına rağmen DEDAŞ yüzlerce asker ve tomalarla zorla bizim mülkümüze girmiş durumdadır. Normalde bir yerde imar olmadığı zaman yer çalışması yapılmaması gerektiğini valilik de belirtiyor zaten. İmarımız olmadığını DEDAŞ yetkililerine defalarca belirttik. Şu anda kazı çalışmaları başlamış durumda ve gerekli bilgileri de bize sunmuyorlar." ifadelerine yer verdi.
Kendilerinin kaçak elektrikle suçlandıklarını belirten Yaman, "Bize kaçak elektrik propagandası yapılıyor ama 20-30 yıllık mahalle geçmişinde şu ana kadar kaçak elektrikten yakalanan olmadı. DEDAŞ haksız bir durumdadır halk da mağdurdur. Bu haksızlığı asla kabul etmiyoruz. Elektrik direklerini ve telleri değiştireceklerini ifade ettiler ama direklerimiz de tellerimiz de yeni durumdadır. Yani DEDAŞ'ın öne sürdüğü ifadelerin bir tutarlılığı yok. Biz buradan yetkililere sesleniyoruz bu mağduriyete artık son verilmelidir. Sonuç itibariyle 21'inci yüz yılda yaşıyoruz birilerinin bu tür mağduriyetlere dur demesi gerekiyor. Arkasında devleti, kolluk kuvvetlerini alarak halkı mağdur etmenin bir gereği yoktur. Biz kimseye karşı değiliz ama gerçekten mağduruz. Mahalle olarak şu ana kadar DEDAŞ'la mücadelemiz hep hukuki yollarla yapıldı. Yani yüzlerce askerle gelmesi doğru değildir." ifadelerini aktardı.
Yüzlerce asker ve Jandarmayla beraber gelmelerinden dolayı sanki büyük bir suç işlediklerini vurgulayan Ali Akil, "Bize zulüm ediyorlar, fazla gelirimiz de yoktur. Bütün askerleri buraya toplamışlar sanki ne var. Dünyayı mı yıkmışız. Böyle şeyler ayıptır. Ses çıkaracak kimse yok mu. Kur'an-ı Kerim'i yakıyorlar ses çıkarmıyorlar, fakir fukarayı eziyorlar. Bu işin düzeltilmesi lazım." şeklinde dile getirdi.
Kendilerine zulüm ve haksızlık edildiğini ifade eden Devran Kesancı ise, "DEDAŞ şiddetli bir şekilde zulüm ediyor. Askeri personellerle gelmişler ortada çok ciddi bir haksızlık var. Bu haksızlığı duyurmak istiyoruz, buna engel olmak istiyoruz. Yetkililerden kamulaştırmaya yönelik bir ilgi ya da imarımızı versinler. Kendi hakkımız olanı istiyoruz." ifadelerine kaydetti.
Konu hakkında DEDAŞ'tan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Kızıltepe ilçesi Yeşilova mahallesinde devam eden yatırım çalışması ile kullanım ömrünü tamamlamış ve tehlike arz eden direklerin beton direkler ile değiştirildiği çalışmaların bazı gruplar tarafından engellendiğini bildirildi."
Şirket tarafından yapılan açıklamada "Kaçak tüketim oranının yüzde 90’nın üzerinde olduğu mahallede ekiplerimiz 182 abonenin DÜSOP (Direk Üstü Sayaç Otomasyon Panosu) uygulamasına alınması için çalışmalarını sürdürmektedir" denildi.
DÜSOP uygulamasının yasal oduğuna dikkat çeken enerji şirketi mevzuatın kaçak kullanımın yüzde 40’ın üzerinde olduğu yerlerde dağıtım şirketlerine sayaçları yapı dışına çıkarma yetkisi verdiğini vurguladı.
Açıklamada, "Bu uygulama keyfi değil, ekonomik ömrünü tamamlamış direklerin meydana getirebileceği can ve mal güvenliği tehlikesini ortadan kaldırmak amacıyla çalışma yürütülmektedir. Kaçak tüketimi önlemeye ve kaçak kullanmayan abonelerin kesintisiz enerji alma hakkını korumaya yöneliktir. Uygulama alanlarında isteyen abonelere sayaçlarını internet üzerinden takip edebilmeleri için şifre de veriyoruz. Şebekeleri yenilediğimiz bir çok yerde sıra sayaçların meskenlerin dışına alınmasına gelince bazı kesimlerce engellemeler başlıyor. Ancak kaçakla mücadelede son derece kararlı olduğumuzun net bir şekilde bilinmesini istiyoruz." ifadelerine yer verildi. (İLKHA)