MUŞ - Kıyık köyü ve Çatbaşı köyü muhtarları arazide inceleme yapan Muş Valisi Vedat Büyükersoy'a, kanallardan su akmadığını söyleyerek sulama birliğinin üzerine düşen görevi yapmadığını belirttiler. Muhtarlar çiftçinin hem sondajla sulama yaptıklarını hem de sulama birliğine ayrıca para ödeyerek 2 masraf yaptıklarını iddia etiler.

 

Kıyık Köyü Muhtarı Fikri Çözgen, Sulama Birliği ile yaşadıkları sorunu şöyle anlattı: "Benim köyümde genelde her tarlanın başında sondaj vardır. Çiftçimiz hem yağmurlama sistemiyle (sondaj) sulama yapıyor hem de sulama birliğine ayrıca para ödüyor. Sondajla sulama yapan çiftçimiz sulama birliğine para ödemek istemediği zaman bu kez paralar icra yoluyla kesiliyor. Dolayısıyla çiftçi iki yerinden vuruluyor."

 

Kendi köyünde (Kıyık Köyü) yılda 25 bin ton pancar üretildiğini söyleyen Çözgen, çiftçinin daha fazla mağdur olmaması için Vali Büyükersoy'dan bu soruna el atmasını istedi.

 

Çiftçilerin yaptıkları masraflar dolayısıyla çok mağdur olduklarını belirten Çatbaşı köyü muhtarı Mehmet Koçlardan ise, "Şuan bütün arazide yavru kanallarımız geçiyor fakat hiçbirinden su akmıyor ve geçmiyor. Biz buna rağmen su parası ödüyoruz. Bundan önceki dönemlerde Sulama Birliği Başkanı fabrikaya yazı gönderiyordu su paraları direk olarak şeker fabrikası tarafından kesiliyordu. Fazla bir sıkıntı yoktu. Fakat şu an özellikle Çatbaşı ve Kıyık köylüleri bu su sıkıntısı nedeniyle çok mağdur durumdadırlar. Biz bu sorunun biran önce giderilmesini istiyoruz'' dedi.

 

DSİ'nin sulama kanallarını Sulama Birliğine devrettiğini belirten Vali Büyükersoy ise, "Devir yapıldıktan sonra kanalların onarımı, bakımı ve tamiri sulama birliğine aittir. Bu işleri yürütecek olan birim Sulama Birliğidir. Bizim yapabileceğimiz şey, gereken işlerin yapılması için talimat vermektir. Biz bu sorunla ilgili birimlere gereken talimatı vererek elimizden geldiği kadar katkı sağlamaya ve yardımcı olmaya çalışacağız. Sulama Birliği Başkanını da çağırıp konuşacağız ve gereken incelemeleri başlatacağız" dedi. (M. Şirin Çağlayan - İLKHA)