DİYARBAKIR - Hayırsever vatandaşların kendi imkânları ile yaptırdığı ve halkın kullanımına sunduğu Mazıdağı Arı Köyü Yas Evi, kimliği belirsiz kişilerce soyuldu.

 

Fatih mahallesi (Körhat) 151. Sokak üzerinde bulunan Mazıdağı Arı Köyü Yas Evi, "trafik kazasında akrabamız öldü" diyerek yas evini üç günlük isteyen kişilerce soyuldu.

 

Olayı anlatan yas evi sorumlusu Musa Acar, "Orta yaşlarda bir adam akrabamızın yanına gitmiş ve trafik kazasında hayatını kaybeden yakınlarının olduğunu, bunun için taziye yeri gerektiğini bu konuda kendilerine yardımcı olunmasını istemiş. Akrabamızda onu bize yönlendirmiş. Adını hatırlayamadığım ama sonradan Diyarbakır'ın Lice ilçesi kütüğüne kayıtlı olduğunu öğrendiğim şahıs yanıma geldi ve taziye yerimizi üç gün kullanmak için yardımcı olmamızı istedi. Bizde burayı hayır amaçlı kurduğumuzu ve halka hizmet için kullanıldığını belirterek yardımcı olmaya çalıştık." ifadelerini kullandı.

 

Şahıs ile beraber taziye yerine geldiklerini ve orada başka birinin de olduğunu ifade eden Acar, "Taziye yerindeki tüm eşyaları onlara teslim edip işime gittim. Aradan yaklaşık 3 saat geçtikten sonra bana telefon geldi ve yas evinde bazı eşyaların üstü açık transitle taşındığını söylediler. Acele taziye evinin önüne geldim, ama kimseyi bulamadım. 'Komşu esnaftan gıda türü malzemeler alıp parasını getireceğiz' diyerek çırağı taziye evinin önünde bırakıp gitmişler." şeklinde konuştu.

 

Yas evinde bulunan buzdolabı, mutfak eşyaları ve sandalyeler başta olmak üzere birçok eşyayı toparlayıp götürdüklerini söyleyen Acar, "Bu manzarayı gördükten sonra hemen polisi aradım. Polis gelip ifadelerimizi alarak tutanak tuttu. Adamların kullandıkları telefon numarasını da polise vermeme rağmen bir sonuç alamadık." dedi.

 

Acar son olarak, "Böyle bir olayın başımıza gelmesi bizi fazlasıyla üzdü. Ama yinede biz hayır işlemeye devam edeceğiz. Taziye yeri sahiplerine de tavsiyem, yas evlerini kullanmak için gelenlerden kimlik bilgilerini istesinler ve fotokopilerini toparlayıp arşivlesinler. Yoksa bizim başımıza gelen onlarında başına gelebilir." diye konuştu.

 

Taziye evi bitişiğinde esnaflık yaptığını ve kendisinin de dolandırıldığını ifade eden Ahmet Aslan, "Taziye yerini tutanlar gelip çırağa 'biz zaten buradayız bize şeker, çay gibi gıdaları verin büyüklerimiz geldiğinde size paranızı veririz', demişler. Çırakta istedikleri malzemeleri vermiş. Ardından malzemeleri alıp kaçmışlar." dedi.

 

Yas evlerinin hayır amaçlı kurulduğunu bu tür yerlerde hırsızlık yapanlara bir anlam veremediğini ifade eden Aslan, "taziye evi sahiplerinin ve esnafların bu tür insanlara karşı dikkatli olması gerekir" şeklinde konuştu.

 

Son olarak yetkililere seslenen Aslan, "Diyarbakır'da artan hırsızlık ve uyuşturucu kullanımına karşı yeterli tedbirleri alsınlar. Tedbir almadıkları takdirde bu tür insanlar başkalarına zarar vermekte, halkın huzurunu bozmakta." ifadelerini kullandı. (M.Sait Adiyaman, Hüseyin Asana - İLKHA)