Farklı nedenlerden dolayı okullarını terk eden öğrenciler, ikna yoluyla yeniden eğitime kazandırılıyor.
Okullaşma oranında belirlenen hedeflere ulaşmak ve kırsal bölgelerde okulla başlamayan veya farklı nedenlerle terk eden öğrencilerin kazandırılması için ikna ekipleri oluşturuldu.
Ekipler, köy köy, ev ev dolaşarak çocuklar ve aileleriyle görüşüyor. Okumak için maddi imkânı olmayan öğrencilerin masrafları milli eğitim müdürlüğü üstleniyor. Okullardaki tüm öğretmenler, gönüllü ikna ekiplerinde.
İkna ekipleri köy köy, ev ev dolaşıyor
Bitlis’in Güroymak ilçesine bağlı Tahtalı (Kısham) köyü ile Bitlis merkeze bağlı Konuksayar (Kerp) köylerini ziyaret eden Bitlis Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Korkmaz, beraberindeki ikna heyetiyle birlikte çocukları ve aileleri ziyaret etti.
Her iki köyde farklı nedenlerle okullarını terk eden çocuklarla konuşan Korkmaz ve ikna ekipleri, çocukları yeniden eğitime kazandırdılar.
Ziyaretlerinin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Korkmaz, 2022 yılından bu yana ikna yoluyla temel eğitimde 932, ortaöğretimde 109 olmak üzere bin 41 öğrenciyi yeniden eğitime kazandırdıklarını söyledi.
Bir yıl içinde ikna yoluyla bin 41 öğrenci eğitime kazandırıldı
Korkmaz, “Okulunu 8’inci sınıfta bırakan Emsal isimli kızımızı bir daha okula kazandırdık. Kızımız çeşitli nedenlerden dolayı okulunu bırakmıştı. İkna ekiplerimiz ile birlikte görüştükten sonra kızımızın hedeflerinin ne kadar büyük olduğunu, bundan sonra spor lisesine devam etmek istediğini bize söyledi.” dedi.
Köye geldiklerinde hem okulu bırakan öğrenciyi hem de annesini yeniden eğitime kattıklarını belirten Korkmaz, “Eve gelince annesi ile de görüştük. Annesinin de ortaokulu bitirdiğini duyunca, Hanımefendiye bir teklifte bulunduk. Açık lise öğrencimiz olur musunuz dedik? O da memnuniyetle bunu kabul etti. Böylelikle kızımızı 8’inci sınıfa, annesini de açık lise öğrencisi yapacağız. Çalışmalarımız sene başından bu yana devam ediyor. Sene başından bu yana temel eğitimde 932, ortaöğretimde de 109 öğrenci olmak üzere, toplamda bin 41 öğrenci kazandırdık. Sadece aralık ayında 308 öğrenci kazandırmıştık. Bu öğrencilerden bir tanesi de Emsal kızımız.” ifadesini kullandı.
“Kırsalda fiziki altyapımız gayet iyidir”
Kırsalda da fiziki alt yapının gayet iyi olduğunun altını çizen Korkmaz, şunları söyledi:
“Kırsalda fiziki altyapımız gayet iyi. Kırsalda 101 ortaokulumuz var. Bu okullarımızın temel esprisinden bir tanesi de kız çocuklarımız ortaokulu bitirdikten sonra talep oluyor. Geçmişte kırsalda kız çocukların okumalarının önünde problemler vardı. Çocuk ilkokulu bitiriyordu. Ortaokul, lise derken uzun bir süreç oluyordu. Şimdi kapısının önünde ortaokulu bitirdiği için artık böyle bir süreç yaşamıyoruz. Şu an okul terklerinin olduğu yerler, kırsal yerler, ortaokulların olmadığı yerler.”
“Okula yeniden başlayacağım için heyecanlıyım”
Farklı nedenlerden dolayı okulu terk ettiğini belirten 8’inci sınıf öğrencisi Emsal Genç, öğretmenlerinin ikna etmesiyle yeniden okula başlayacağı için mutlu ve heyecanlı olduğunu, hayalinin ise spor lisesinde okumak olduğunu söyledi.
Anne Fadime Genç ise kızının yeniden okula başlayacak olmanın gururunu yaşadığını belirterek, milli eğitime ve ikna ekiplerine teşekkür etti.
Fadime Genç, “Kızım okulu terk etti. Okumasını çok arzuluyordum. Milli eğitimden ikna ekipleri geldi. Kızımı yeniden okula başlaması için ikna ettiler. Kızıma güveniyorum. Öğretmenlerine teşekkür ediyorum. Bende ortaokulu bitirmiştim. Açık liseye kayıt için bana da teklifte bulundular. Bende kabul ettim. Anne kız birlikte okuyacağız.” dedi. (İLKHA)