RABAT - Fas`ta hükümetten çekilen İstiklal Partisi sözcüsü Adil bin Hamza, Fas`ın diğer Arap ülkelerinden farklı bir konumda yer aldığını belirterek, çekilme süreciyle ilgili olarak şunları söyledi:
"Bunu bir çok kez ifade ettik. Fas, diğer Arap ülkelerinden farklı. Herkesi korumaya yönelik demokratik seçimler yapılıyor. Hükümet ortağı olarak 3 Ocak`ta eleştiri ve taleplerimizi Başbakan Abdulilah Benkiran`a ilettik.
Başbakan taleplerimize kulak vermeyince süreç çıkmaza girdi. Hükümetten çekilme kararını 11 Mayıs`ta almıştık. Mısır`da yaşanan olaylarla çekilmenin bir ilgisi bulunmuyor."
Fas`taki koalisyon hükümetinin büyük ortağı Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili Halid Er-Rahmuni de, Mısır`da yaşananları "sivil idareye saldıran yumuşak darbecilerin çağrılarının yansıması" olarak niteleyerek şöyle dedi:
"İstiklal Partisi`nin hükümetten çekilmesi, 11 Mayıs`ta alınmış bir karardı. Mısır`da siyasi güçlerle koordineli tam ve mükemmel bir askeri darbe meydana gelmiştir.
Mısır`da sivil idareye saldırmak ve durumun kontrol altına alınması için askerin davet edildiği bir darbe düzenlenmiştir. İstiklal Partisi`nin hükümetten çekilmesinin Mısır`daki olaylarla bir ilgisi bulunmuyor."
Rahmuni, İstiklal Partisi`nin hükümetten çekilmesinin ardından izlenecek yol haritasıyla ilgili olarak, "Adalet ve Kalkınma Partisi`nin, egemenliğin ana kaynağı olan halka dönmek için erken seçimlere gitme eğiliminde" olduğunu söyledi.
Fas`taki reform modelinin Mısır`dan farklılık gösterdiğini dile getiren Rahmuni, gerçek bir reform olmadan istikrarın sağlanamayacağını, Fas`ta sabit ve anayasal bir demokratik seçim ortamı bulunduğunu kaydetti.