Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İsveç'te Türkiye'nin Stokholm Büyükelçiliğinin önünde Kur'an-ı Kerim yakma skandalına ilişkin İsveç merkezli Dagens Nyheter Gazetesinin sorularını yanıtladı.

İfade özgürlüğü ile nefret söylemi arasında büyük fark bulunduğuna dikkati çeken İletişim Başkanı Altun, Türkiye Anayasasının da ifade özgürlüğünü garanti altına aldığını belirtti. İletişim Başkanı Altun, "Türk Büyükelçiliği'nin önünde Kur'an-ı Kerim yakmanın özgürlükle hiçbir alakası yok. Bu olay, İsveç'teki Müslümanlar başta olmak üzere Müslümanlara yönelik şiddeti teşvik etmektir. Kristallnacht olayında Naziler Tevrat sayfalarını yakmıştı. Günümüzde olsa İsveç makamları böyle mide bulandırıcı bir şeyi ifade özgürlüğü diye tanımlar mı?" dedi.

Aynı durumun terör propagandası için de geçerli olduğunu dile getiren İletişim Başkanı Altun, "İsveç hükümeti Madrid'de bazı taahhütlerde bulundu. Son günlerde ise İsveçli yetkililerin tüm sözlerini yerine getirdiklerini söylediklerini duyuyoruz. Bunun böyle olmadığı aşikârdır." ifadelerini kullandı.

Türkiye ve İsveç'in köklü siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerinin bulunduğuna işaret eden İletişim Başkanı Altun, ancak bugünlerde mutabık olunmayan konuların herkesin malumu olduğunu söyledi.

İsveç Savunma Bakanının bu hafta yapmayı planladığı Ankara ziyaretine ilişkin son durumun sorulması üzerine İletişim Başkanı Altun, "Millî Savunma Bakanımız Hulusi Akar, bu ziyaretin İsveç'teki son gelişmeler nedeniyle iptal edildiğini duyurdu. Aslında mesaj gayet net: İsveç, Türkiye'nin endişelerini ciddiye almayacaksa bir araya gelmenin bir anlamı olmaz." yanıtını verdi.

Yeni İsveç hükümetinin NATO'ya katılma konusunda yeterli çabayı gösterip göstermediğinin sorulması üzerine de İletişim Başkanı Altun, Türkiye'nin geleneksel olarak NATO'nun açık kapı politikasını desteklediğini, bu çerçevede İsveç'in NATO'ya katılımına da prensipte karşı çıkmadığını anımsattı. (İLKHA)