VAN - On bir ayın sultanı Ramazan, bazı meslek gruplarını sabırla imtihan ediyor. Ramazan ayında binlerce vatandaşa taze ekmek çıkarmak için durmadan çalışan fırıncılar, bir yandan açlıkla mücadele ederken, diğer yandan da 200 derecelik fırından çıkan sıcağa direniyor.


Sıcaklıktan dolayı oruç tutmada zorlandıklarını, ancak Allah'ın yardımıyla oruçlarını tutuklarını söyleyen Faik Baygın, "Sabah saat 09.00'da başlıyoruz. Gece iftardan sonraya kadar çalışıyoruz. Çörek, ekmek, lavaş ekmek, Ramazan'a özel kesme çörek, peynirli veya cevizli içli çörek çıkarıyoruz. Oruç tutmamanın hiçbir bahanesi yoktur. Oruç tutana da Allah da yardım ediyor. Ben 10-12 senedir ustayım ve oruçlarımı da tutuyorum" dedi.


"Oruçlunun mükâfatını ancak rabbimiz verir"
Müslümanların Ramazan-ı şeriflerini kutlayan Bedri Bor da "Ramazan inanç meselesidir. Oruç inanç meselesidir. Biz tuttuğumuz orucun yaptığımız ibadetin değerini bilirsek onun bize kazandıracaklarını bilirsek eziyeti neyse insan katlanır. Ama bilinçsiz bir şekilde ki görüyoruz çevremizde öyle insanlar var. Adam sabahtan akşama kadar geziyor, oruç tutmuyor. 'Bu günlerde oruç zor oluyor' bahanesinin arkasına sığınıyor. Ancak oruç İman ve takva meselesidir. Allah-u Teala; 'Onun mükafatını ancak ben veririm' buyuruyor" şeklinde konuştu.


Sıcaklara rağmen oruçlarını tuttuklarını söyleyen Ömer Taşan (Tırnakçı), "Fırın sıcaktır. Zor oluyor. Oruçlarımız da tutuyoruz. Allah'a Hamd olsun" dedi.


"Ramazan çok güzel gidiyor"
Ramazan ayının tüm zorluklara rağmen güzel geçtiğini belirten Mehmet Armağan, "Ramazan çok güzel gidiyor. Allah kuvvet veriyor. Çalışıyoruz. Ramazan'a özel pidelerimiz içli ekmeklerimiz var. Kadesür dediğimiz ekmek çeşidimiz var. Biz sabah 08.00'da başlıyoruz. İftara kadar çalışıyoruz. İftarımızı burada yapıyoruz. Ben orucumu tutuyorum. Ve sıcakta da çalışıyorum" dedi.


Ramazan'ın iyi gittiğini söyleyen Erdal Öz (tırnakçı), "Oruçlu olmak zor oluyor. Çalışmak zorundayız. Allah'a çok şükür Ramazan iyi gidiyor. Orucu tutamama gibi bir bahane olamaz. Tutmak isteyen herkes tutabilir" diye konuştu.


"Sıcaklık oruç tutmamaya bahane değil"
İşlerinin oldukça iyi gittiğini ifade eden fırın işletmecisi Hasan Okan ise "Çeşitler müşteriyi Ramazan'da daha etkiliyor. Ramazanda niyetli olduğumuz halde daha iyidir. Allah yardımcı oluyor. Ekmeğin arasındayız ama irademize sahip çıkıyoruz. Fırında Ramazan zor oluyor. Sıcaklık oruç tutmamaya bahane değil" dedi..


"Ekmeğinizi erken alın"
Özellikle iftara doğru yoğunluğun arttığını aktaran Okan, halka ekmeklerinin daha erken almaları çağrısında bulunarak, "Özellikle iftara doğru baya kalabalık oluyor. İnsanlar iftara sıcak ekmek götürmek için geç saatlerde geliyor. Tavsiyemiz erken gelip iftara yetişmeleridir" diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)