Filistin ve  Siyonist rejim arasındaki meselelere ilişkin değerlendirmede bulunan Mecdelani, Siyonist rejim'in aldığı karar ve yasalarla bölgede bir patlamaya zemin hazırladığına işaret ederek, "Bölgedeki durum, patlamanın eşiğinde. Tepkinin nasıl olacağını kimse tahmin edemez." dedi.

Filistin halkının ve yönetiminin, apartheid peşinde koşan "faşist" bir Siyonist rejim hükümeti ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Mecdelani, şunları söyledi:

"Barışı sağlamak için nihai şekilde ortağı kaybetme aşamasına geliyoruz. Mevcut hükümet, uluslararası kararlar temelinde İsrail'in yanında bir Filistin devletinin kurulmasını öngören, üzerinde anlaşmaya varılmış uluslararası çözümü gündeminden çıkardı ve bunu işgali sürdürmekle değiştirdi."

Mecdelani, "İsrail hükümetinden en kötüsünden başka bir şey beklemiyoruz, bu nedenle onunla yüzleşmek için çeşitli uluslararası kurumlarda siyasi, diplomatik ve yasal olarak yolumuza devam edeceğiz. Bu yolda çalışmaya devam edecek ve barışçıl halk direnişinin yöntemlerini geliştireceğiz." ifadelerini kullandı.

Filistinli yetkili, Siyonist rejim mahkemesinin onaylamak istediği bir dizi yasaya atıfta bulunarak, bunun "ırkçılık olduğunu ve Mescid-i Aksa'yı Yahudileştirmeyi ve toprakları gasbetmeyi amaçladığını" vurguladı.

Anlaşmalar inceleniyor

Mecdelani, Filistin yönetiminin halihazırda Siyonist rejimin, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile imzalanan anlaşmaları reddetmesi karşısında alacağı bazı önlem ve kararları incelediğini belirterek, Filistin yönetiminin Siyonist rejim ordusuyla güvenlik koordinasyonunu durdurup durdurmayacağına veya Siyonist rejim'in tanınmasını askıya alıp almayacağına ilişkin bir soruya ise "İsrail ile yapılan tüm anlaşmaların gözden geçirileceği çok açık." şeklinde cevap verdi.

"İsrail'in sözlerinden döndüğü bir dönemde bu anlaşmalara bağlı kalan tek taraf biz olmayacağız. Ulusal hakları korumak için de her türlü önlem alınacak." diyen Mecdelani, Filistin konusunda herkesin sorumluluk sahibi olduğunu, çifte standart uygulanmasına izin verilmeyeceğini aktardı.

Filistin Sosyal Kalkınma Bakanı Mecdelani, Siyonist rejim'in Aksa'yı "bölme" planlarına ilişkin ise "Yeni İsrail hükümetinin yaklaşımının Mescid-i Aksa'da zamansal ve mekansal bölünmeyi empoze ettiği açıktır. " ifadelerini kullandı.